IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skype вероятно следи потребителите си в Китай

При употреба на редица предварително зададени термини софтуерът изпраща данните към специален сървър

10:25 | 11.03.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Skype вероятно следи потребителите си в Китай

Американски студент е открил в китайската версия на софтуера за комуникация Skype редовно актуализиран файл. Той съдържа индекс с повече от 1100 думи, които очевидно служат за наблюдение и цензура на разговори в Skype, пояснява той в интервю за BusinessWeek.

Американският софтуерен концерн Microsoft придоби Skype през 2011 г. за 8,5 млрд. долара. Заедно с китайската компания TOM Online обаче още през 2005 г. бе разработена версия за тамошния пазар. Впоследствие Microsoft бе критикуван няколкократно от организации за човешки права, като Electronic Frontier Foundation, тъй като се напасва към изискванията на китайското правителство за цензура. Защото, за да си успешен на китайския пазар, трябва да се подчиняваш на ясно определени правила. 

Преди това Microsoft призна, че версията на Skype за Китай съдържаща чат филтър, „за да се съобрази компанията с държавните закони". До каква степен Microsoft се съобразява с Китай, става за първи път по-ясно от разказа на 27-годишния студент Джефри Нокел и публикувания от него списък.

На своя уебсайт той пише: "Тези списъци се използват както за цензура, така и за наблюдение, освен ако не е отбелязано друго".

Неговото изследване се ограничава само до текстово базирана комуникация, т.е. чат. Според Нокел софтуерът TOM-Skype изпраща съобщения към сървъра всеки път, когато потребителят използва някое от индексираните в списъка понятия. Автоматичното съобщение съдържа име на потребителя и час на съобщението, както и информация дали то е достигнало на адресата.

Не става ясно кой има достъп до сървъра със събраните данни. При всички положения обаче правителството има право да конфискува такива сървъри в случай на съмнение.

Сред изброените от Нокел понятия влизат политически термини, като „преди 22 години“, „Репортери без граници“ или имената на политика Дзян Джъмин, както и „Ферари, „сексвидео“ и „продажба на фойерверки“.

Работата на Нокел е оценена от професор в Университета на Ню Мексико с най-високата оценка А +.

Microsoft не е пожела да коментира материала на BusinessWeek. По ирония на съдбата концрнът е един от основателите на инициативата Global Network, с която бизнесът се призовава да участва в кампании за онлайн свободата на изразяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
дядо онзи ден ми написа, че в мазата на село са останали още 2 бутилки гроздова по 700 грамадано не дойдат от ФБР и НАП да ги конфискуват, щот са без акциз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Ако някой вярва, че всичко което каже или напише в Скайп, соц. медии и имейли не се сканира внимателно, значи вярва и в Дядо Коледа. Биг Брадър знае всичко за всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Мога да добавя - не само в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още