IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите резултати на Microsoft не оправдаха очакванията

Спадът на търсенето на персонални компютри най-накрая застигна компанията, отбеляза експерт

10:34 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансовите резултати на Microsoft не оправдаха очакванията

Противоречиви отзиви сред инвеститорите провокираха финансовите резултати на технологичния гигант Microsoft Corp. за приключилото на 30-ти юни тримесечие. След оповестяването на данните анализатори отново отбелязаха, че софтуерната компания е усетила ефекта от продължаващата вече няколко месеца слабост на пазара на персонални компютри.

Печалбата на Microsoft в периода април-юни е достигнала 4,97 млрд. долара, или 0,59 долара на акция, при приходи от 19,90 млрд. долара спрямо 18,06 млрд. долара за същия период на година по-рано, пише MarketWatch. От корпорацията все пак обявиха, че 900 млн. долара от тях ще отидат по разноски, свързани със слабите продажби на таблета Surface.

Печалбата на корпорацията след елиминиране на еднократните ефекти е достигнала 0,52 долара на акция, докато анкетираните от FactSet анализатори очакваха постижение от 0,75 долара на акция при приходи в размер на 20,7 млрд. долара.

"Резултатите на компанията са много близки до тези от предходното тримесечие", заяви Лиза Нелсън, директор "Връзки с инвеститорите" в Microsoft, като добави опасенията си относно търсенето на Windows-базирани компютри.

Нелсън все пак подчерта, че Microsoft продължава да вижда "добър шанс" в търсенето на новата услуга Office 365, която се очаква да отчете годишни приходи в размер на 1,5 млрд. долара.

Бизнес подразделението на Microsoft, част от което е и Office 365, обяви приходи в размер на 7,2 млрд. долара, или ръст с 14% на годишна база. Приходите на отговарящото за сървърните услуги подразделение са скочили с 9% до 5,50 млрд. долара, докато при отдела, отговарящ за развлеченията, се наблюдава скок c 8 на сто до 1,92 млрд. долара. Приходите на онлайн услуги пък са се повишили с 9% в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 804 млн. долара .

Главният финансов директор на Microsoft Ейми Хууд отбеляза, че на фона на загубата на пазарен дял на персоналните компютри в последните месеци "Microsoft работи, за да прехвърли този бизнес в съвременната епоха". Хууд все пак добави, че търсенето на cloud-услугите на компанията продължава да е силно.

"Спадът на търсенето на персонални компютри най-накрая застигна Microsoft", заяви анализаторът в BGC Partners Колин Гилис, като допълни, че пазарът на смартфони се развива доста по-успешно от този при персоналните компютри. "Очакваме три пъти повече продажби на смартфони в сравнение с PC през тази година", изтъкна експертът.

Акциите на компонента на Nasdaq приключиха сесията в четвъртък с отстъпление от 0,30 долара, или 0,84%, търгувайки се при 35,44 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още