IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple съди Ericsson за патентно дело

Производителят на iPhone твърди, че плаща прекалено високи такси за патентите на шведската компания

13:20 | 14.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple се изправя пред съда срещу Ericsson, твърдейки, че патентите за безжичната LTE технология на шведската компания не са съществени за мобилните стандарти и фирмата изисква прекалено големи лицензионни такси за тях, предава Ройтерс.

Производителят на iPhone твърди, че не е нарушил патентите и не дължи никакви възнаграждения за тях.

Apple посочва, че Ericsson събира такси за ползване на LTE технологията, които начислява като процент от цената на самия смартфон или таблет.

Тези възнаграждения трябва да се основават на стойността на процесорния чип, свързан с технологията, посочва Apple в делото пред Федералния съд в Калифорния.

Ако патентите на Ericsson бъдат сметнати за особено важни и съдът разпореди, че Apple ги е нарушила, компанията от Купертино твърди, че ще иска от съда да определи разумен процент на полагащите се отчисления.

"Ние винаги сме били готови да плащаме справедлива цена, за да си осигурим правата за важни патенти, покриващи технологиите в нашите продукти. За съжаление, не успяхме да постигнем споразумение с Ericsson за справедлив процент, плащан за нейните патенти, така че в крайна сметка се обърнахме към съда за помощ“, заяви говорителят на Apple Кристин Хюгет.

Apple и Ericsson в момента имат лицензионно споразумение, което обхваща много от важните патенти на шведската компания. Договорът беше подписан през 2008 г., скоро след като Apple пусна iPhone на пазара.

Представителите на Ericsson не са открити веднага за коментар по случая. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
moliva_85
преди 9 години
Веднъж казват, '' че патентите за безжичната LTE технология на шведската компания не са съществени за мобилните стандарти...'' и след това: "Ние винаги сме били готови да плащаме справедлива цена, за да си осигурим правата за важни патенти, покриващи технологиите в нашите продукти.'' А разбери ги какво искат и за какво се борят?!!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още