IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet пуска балони в Индонезия, за да разшири достъпа до интернет

Компанията си партнира с три телекомуникационни оператора в страната

21:03 | 29.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Alphabet, компанията майка на Google, обедини усилията си с три индонезийски телекомуникационни компании, с които искат да увеличат достъпа до интернет в страната, използвайки захранвани от слънчева енергия балони, предава Ройтерс.

Представители на Alphabet, включително съоснователят ѝ Сергей Брин, и представители на индонезийските компании Telkomsel, XL Axiata и Indosat, подписаха споразумение в сряда да осъществят т.нар. Project Loon в страната, в която живеят 250 млн. души.

Предвижда се пускането на захранвани от слънчева енергия балони на 5000 метра във въздуха. Те ще предоставят интернет чрез радиочестотни сигнали до антени, свързани със сградите на земята.

Project Loon е част от тайното подразделение на Alphabet - X, където компанията експериментира с технологии, като тази за автономните коли.

Alphabet и нейните партньори ще разположат стотици балони в страната през следващата година на повече от 17 000 острова, в опит да открият къде има пропуски в интернет услугите. Ходът е част от тестовете преди пускането на пълната интернет услуга.

Американската технологична компания вече е тествала проекта си в Бразилия, Нова Зеландия и Австралия, но само с по един оператор.

Вицепрезидентът на Project Loon Майк Касиди твърди, че индонезийското партньорство отбелязва първия път, в който ще изпраща сигнали от няколко телекомуникационни компании от един балон. Това ще бъде и най-голямото разгръщане на услугата до момента, защото тя ще има шанса да достигне до 100 млн. потребители.

По думите на Брин това е по-евтин начин за предлагане на интернет услуги, особено в райони, в които има “джунгли или където трябва да достигнете до острови”, като Индонезия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още