IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-големите разходи ще оставят Panasonic без изменение на печалбата

Компанията е засегната и от проблемите с недостига на компоненти

15:25 | 11.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Panasonic прогнозира, че оперативната ѝ печалба за тази фискална година няма да има изменение, след като недостигът на компоненти и нарастващите разходи за материали продължават да носят рискове за финансовото представяне на гиганта, предава Ройтерс.

Японската компания прогнозира, че ще има 360 млрд. йени оперативна печалба за годината до 31 март 2023 г., което представлява съвсем слабо изменение спрямо сумата от 357 млрд. долара, достигната през предходната бизнес година.

Прогнозата е с 5,9% по-ниска от средната очаквана сума за 382,7 млрд. йени, сочат данни на Refiniv.

Panasonic прави продукти, вариращи от перални до индустриални машини.

Подобно на други компании, тя беше засегната от цените на материалите, които скочиха значително след руската инвазия в Украйна. През април главният изпълнителен директор Юки Кусуми каза, че компанията не може да прехвърли цялото повишение на цените към потребителите.

Същевременно групата се бори и с недостига на компоненти, причинен от пандемията на Covid-19. Стриктните блокади в Китай носят притеснения за нови прекъсвания във веригите на доставките.

За звеното, което произвежда автомобилни батерии за Tesla, компанията очаква търсенето на електромобили да нарасне, благодарение на което компанията ще се опита да компенсира по-високите цени за материали, включително литий, никел и кобалт. Тя ще направи това чрез „ревизия на цените“ и „рационализиране“, посочва компанията, без да разкрие повече подробности.

Освен това Panasonic посочи рисковете за заводите на доставчиците ѝ, свързани с блокадите заради Covid-19 и международната ситуация.

Panasonic доставя батерии на Tesla заедно с китайската Contemporary Amperex Technology и южнокорейската LG Energy Solution. Тя планира да изгради мегазавод в Съединените щати, където ще произвежда нови и по-модерни батерии за Tesla, обяви японската обществена телевизия NHK през март.

За трите месеца до 31 март Panasonic отчете 83,3 млрд. йени оперативна печалба, в сравнение с 31,8 млрд. йени печалба година по-рано. Този резултат е по-слаб от средната прогноза за 85,5 млрд. йени, дадена от девет анализатори, анкетирани от Refinitiv.

Листване

В отделно съобщение Panasonic разкри, че планира да листне акциите на своето звено за управление на веригите на доставки, за да набере средства, които да инвестира в бизнеса.

Продажбата ще включва Blue Yonder, американска компания, ползваща машинно обучение, която групата придоби миналата година за 7,1 млрд. долара, комбинирана с други услуги за веригите на доставките на Panasonic.

Гигантът не разкрива кога ще осъществи предлагането, нито колко планира да набере.

Panasonic направи експанзия в софтуера за вериги на доставки – пазар, който се очаква да удвои размера си в следващите пет години. Тя направи това, докато пренасочва вниманието си отвъд производството на нискомаржова потребителска електроника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още