IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook със собствен телефон – има ли дим без огън?

Компанията яростно отрече слухове за тайна разработка, което обаче не попречи на зараждането на огромна вълна от спекулации и коментари

16:31 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook със собствен телефон – има ли дим без огън?

Американската компания Facebook, управляваща популярната едноименна социална мрежа, тайно разработва свой модел смартфон. С тази новина разбуни духовете през уикенда специализираният сайт за технологии Techcrunch.

Реакцията на Facebook не закъсня и още в неделя групата излезе с послание, което най-общо може да се резюмира с „Няма такова нещо!“.

Публикацията беше определена като некоректна и бяха вложени максимални усилия слуховете да бъдат пресечени.

Именно обаче настойчивостта и бързината, с които компанията отрече информацията, породиха още по-големи спекулации. „Защо ще отричат толкова, ако не искат да скрият нещо“, питат се пазарни експерти и блогъри в технологични медии и форуми.

„Защо трябваше да опровергават още в неделя? Защо просто не оставиха PR-отдела си да отговори, че публикацията е „смехотворна“ и „не заслужава коментар“, например в понеделник?“, писа в отговор на опровержението самият Techcrunch.

Нещо повече, Facebook не отрича, че като цяло има интерес към сегмента на смартофните, без обаче да пояснява какво точно се има предвид с това. Съвсем наскоро социалната мрежа пусна ново приложение за установяване на местоположението на своите потребители, приложение, което много наподобява принципа на работа на редица мобилни апликации.

Услугата стартира през миналата седмица във Великобритания, която стана третият неин пазар след САЩ и запалената по социалните мрежи Япония.

С хипотези и бизнес анализи за намеренията на Facebook в мобилния бизнес се заеха почти всички американски финансови медии и агенции.

Коментиращите се обединяват около становището, че евентуален смартфон ще представлява „черешката на тортата“ за добилата световна популярност компания, а като недостатък се сочи вероятността групата да бъде подложена на още допълнителен натиск заради опасността от още по-лесно пропукване на защитата на личните данни на потребителите.

В рамките на 24 часа търсенията на „Facebook phone” в Google са над 335 хил., което показа, че темата излезе далеч извън интереса единствено на IT маниаците. Към днешна дата търсенията вероятно са двойно повече.

Потребителските коментари на информацията са свързани най-вече с неяснотата за това какво ново или невиждано досега може да предложи телефон с марката Facebook. Хората така или иначе вече използват социалните мрежи през телефона си, ако искат, могат да указват местоположението си, имат възможността да споделят каквато информация пожелаят и чрез останалите смартфони на пазара.

Единственото разумно предположение, което правят блогърите, е, че телефонът на компанията ще има предимството да е евтин. А масовото използване на социалната мрежа, съчетано с масов телефон, може да се окажат сериозно предимство.

Или както заключава автор от Examiner: “Не бихте ли си купили и вие Facebook телефон за 50-100 долара, от който може да „сръчкате*“ своите приятели?“.

Така или иначе, докато фенове и противници на идеята обсъждат плановете на компанията, от самата нея зависи дали тези планове ще се окажат реални или съществуващи единствено във виртуалното пространство. При всички положения обаче получената обратна връзка е ценна и би могла да даде идеи, дори и да не е имало точно такива в действителност.

*От функцията „poke” във Facebook, преведена в българската версия като „сръчкайте“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още