IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иде ли времето за iBank

Коя е следващата сфера, към която ще се насочи Apple? В какво концернът може да вложи огромните си кешови наличности

09:08 | 28.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди време Райън Ким постави в блога Gigaom въпроса за следващата икономическа сфера, в която може да навлезе Apple. Неговото предположение – банкови услуги.

Въпросът занимава технологичният свят и заради огромните финансови ресурси на концерна от Купертино. Почти 100 млрд. долара натрупа концернът през последните години благодарение на множеството си хитови продукти, като например iPhone или iPad. Парите може се превърнат и в тежест. Анализаторите и инвеститорите настояват планината с кеш да бъде понамалена. Спекулираше се за собствен мобилен оператор, както и за преместване на производството в родината. Обсъждано бе дори и създаването на банка на Apple. 

В своя материал Райън Ким се уповава на анализ на  компанията за маркетингови проучвания Toluna KAE в Лондон. Според него 10% от общо 5 000 анкетирани могат да си представят да ползват банкови услуги на Apple, ако концернът предложи такива. Е, това число не е изглежда грандиозно. По-интересно става обаче, когато се питат собственици на продукти на Apple. В този случай положително отговарят 43 на сто. Те се доверяват на компанията и вярват, че Apple може да направи финансовите услуги по-лесни за ползване и да предложи нови видове услуги. Освен това те се надяват да могат да ползват банкови услуги и по смартфона. За съжаление в анкетата не е имало въпрос дали потребителите биха били готови да плащат при Apple по-висока от нормалната цена.

Проучването съвпада и с представената в професионалните среди позиция, според която предвид обема на капитала и ликвидността си Apple няма да има ограничения за създаването на подходящи оферти. Със способността си да разкрива изцяло нови пазари, Apple лесно  би могла да стане една от една от най-печелившите банки. 

А в началото на март Apple наелектризира професионалния свят с нова заявка за патент. Мутиралият към потребителска електроника компютърен гигант от Калифорния получи патент за т. нар. iWallet. Wallet е английското наименование за чанта или портфейл.

Каква е вашата позиция за кешовата наличност на Apple?

eBay и Google също се намесват

Специализираният сайт Patently Apple анализира документите и публикува детайлизирани откъси. С iWallet Apple би могъл действотелно да направи първа голяма крачка в посока на финансови услуги. До този момент Apple не е обявявал услуга с името iWallet, нито пък е интегрирал нужната NFC технология в новия iPhone. Но подобни патенти насърчават спекулациите. Детайлите за регистрацията съдържат и дефиниции за финансови транзакции и правилата за контрол на финансова сметка (rules for controlling a subsidiary financial account). Във всеки случай патентните документи събуждат спекулациите, че Apple работи върху оперативното изпълнение.

Впрочем Apple няма да първата IT компания, която иска да се намеси във финансовия сектор. Дъщерното на eBay дружество PayPal се превърна в един от установените новодошли за електронни и уеб базирани плащания. Google се опитва от почти една година с Google Wallet да открие нови източници за приходи. Гигантът в търсенето има освен това европейски банков лиценз, пише Хансйорг Лайхзеринг в своя Bank-Blog.

Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
vallman
преди 11 години
Очевидно голямата разлика между цена и себестойност е довела до напрупването на кеша, но затова причините са в зомбираните потребители и китайците, ядящи доскоро само ориз. Но темпа на нарасване на кеша ще се забавя. Скоро в Китай ще искат да ядат и мръвка...освен ориз, а Епъл трудно ще измислят нова революцинна технология за да запазят марджина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Persefona
преди 12 години
а аз мисля че скоро ще се превърнем в iWorld :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
or iBug ;-) Разбира се, може и да иде. Дано поне са по-прозорливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Vola.X
преди 12 години
След 2г. ще дойде времето на iBaLLOON :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още