IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуално момиче съблазнява педофили

Международна организация използва компютърна технология, за да изобличи сексуалните престъпници в интернет

11:40 | 11.05.14 г. 2
<p>
	<em>Снимки:</em> <em>Terre des Hommes</em></p>

Снимки: Terre des Hommes

Суийти прилича на всяко друго дете от Филипините. Тя е само на 10 години, което е указано и в потребителския й профил в интернет. Дните на Суийти минават в отговаряне на мъже, които я молят да извършва сексуални действия пред интернет камера. Когато тя е онлайн, на компютъра й започват да валят съобщения от типа: “Работещо момиче ли си?”, “Падам си по момичета на твоята възраст”. Те са изпратени от непознати мъже, които искат да гледат "шоуто" на Суийти в Skype или Yahoo! Messenger.

За щастие Суийти е компютърно генериран аватар, който е дело на международната организация за защита на правата на децата Terre des Hommes, която има за цел да изобличи педофилите в интернет.

За първите и единствени два месеца от функционирането си през миналата година, Суийти е била потърсена от около 20 000 души, като създателите й са се погрижили визуално тя да се държи като истинско човешко същество. Суийти може да върти главата си, да се пресяга, за да настрои камерата си, както и да концентрира погледа си в монитора. Изключително реалистичната Суийти съблазнява мъжете, екипът на Terre des Hommes събира техните електронни адреси, профили във Facebook и дори техните снимки, след което преустановява контакта, точно преди Суийти да започне да извършва сексуални действия пред камерата. Информацията за заподозрените се изпраща в Интерпол, където им се образуват досиета и започва разследване. В момента такива имат около 1000 от потърсилите Суийти.

Интернет направи разпространяването на детска порнография изключително лесно, което провокира технологичните компании и правозащитни организации да създават инструменти за справяне с проблема, пише Bloomberg. Microsoft например предлага софтуер, който сравнява фотографии, дори ако те са променени под някаква форма. С негова помощ полицията може да се концентрира в новите снимки, които излизат онлайн. Чрез програмата за обработка на изображения Photoshop пък могат да се търсят различни доказателства, които да насочат разследващите към педофила от снимката. От Google не позволяват търсенето на термини, които по някакъв начин са свързани с детска порнография, а подкрепената от холивудски звезди, фондация Thorn, създаде база данни за откриване на снимки с детска порнография и свалянето им от онлайн пространството.

Безкраен потенциал

“Технологията има безкраен потенциал в разрешаването на проблема” с детската порнография, казва Мик Морън, шеф на отдела за борба с престъпленията срещу деца на Интерпол в Лион, Франция.

Педофилите в днешно време се свързват помежду си в интернет форуми, торент тракери и скрити уебсайтове. Федералното бюро за разследване (ФБР) предполага, че във всеки един момент в онлайн пространството върлуват 750 000 педофили. Те търсят своите жертви в различни чатове и социални мрежи, като според доклада на ФБР възрастта им намалява постоянно, а сериозността на престъпленията нараства.

Разследващите определят злоупотребите с интернет камери, като една от най-притеснителните тенденции в случая. Интернет връзката става все по-достъпна в страни като Филипини, Тайланд и Шри Ланка, където малолетни често стават обект на сексуално насилие от страна на членове на семейството и престъпни групи, които впоследствие продават материалите на клиенти от чужбина. Полицията във Филипините съобщава, че хиляди деца са наранявани по този начин.

В рядък пробив срещу престъпление от този тип, на 29 януари властите във Великобритания, САЩ и Австралия арестуваха 29 възрастни и идентифицираха 15 пострадали филипински деца. Всичко започна, след като разследващите откриха материали с детска порнография в компютъра на регистриран секс престъпник в Англия.

“Това е цяла индустрия,” казва Ханс Гуит, шеф на специалните проекти на Terre des Hommes, организацията, която стои зад създаването на Суийти, която е работила съвместно с холандска аниматорска компания, пожелала анонимност. “Този бизнес се подхранва от бедността и наличието на хора, които са склонни да платят 100 долара, за да гледат как дете е изнасилвано пред камера,” споделя Гуит пред Bloomberg.

Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
ksarax
преди 9 години
С тази статия ефекта от това супер хитро творение се обезмисля. Кажете им всичко та да си знаят. Журналистите не трябва да получават всякаква информация, защото те не се замислят и я пускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Тези нещастници - никаква милост. Кастрация ли, утрепване ли...не знам, но тези твари не трябва да се оставят на мира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още