IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуално момиче съблазнява педофили

Международна организация използва компютърна технология, за да изобличи сексуалните престъпници в интернет

11:40 | 11.05.14 г. 2
<p>
	<em>Снимки:</em> <em>Terre des Hommes</em></p>

Снимки: Terre des Hommes

Убежище за хищници

От 2002 г., Националният център за изчезнали и експлоатирани деца, намиращ се във Вирджиния, САЩ, който анализира онлайн снимки и ги маркира като потенциално опасни, е разгледал 105 милиона снимки с детска порнография, сред които 24 милиона кадъра само през миналата година. Според Мишел Колинс, шеф на отдела, разследващ експлоатирането на деца, технологичните компании трябва да разберат, че имат потенциала да създадат убежище за педофили като Суийти, но трябва да поемат своята отговорност и да помогнат за разрешаването на проблема.

Сред инструментите, които центърът използва е PhotoDNA софтуерът на Microsoft, който идентифицира версии на една и съща снимка в интернет пространството, сравнявайки нейния уникален дигитален отпечатък с порнографски снимки в специална база данни, като по този начин определя дали снимката е нова или вече е била в циркулация в интернет пространството.

Microsoft предоставя софтуера си безплатно на правораздавателни органи и организации, като тази на Колинс. Електронният гигант използва продукта и за да сканира снимките в своята виртуална платформа SkyDrive. Когато дадена снимка е маркирана като опасна, Microsoft блокира съответния профил и известява полицията.

Едно от големите предизвикателства пред системите, целящи предотвратяване на детската порнография в интернет, се казва TOR. Става въпрос за системата The Onion Router, която бе създадена преди десетилетиe от Военноморската изследователска лаборатория на САЩ, за да осигури анонимна комуникация за хора в страни с авторитарни правителства. TOR продължава да се финансира от американското правителство и дава убежище на стотици нелегални сайтове, в които можеш да наемеш похитител, да купиш дрога и оръжие, или да откриеш детска порнография. Системата се използва от собственици на такива сайтове, защото предлага идеална маскировка и е почти невъзможно да се открие първоизточникът, тъй като пренасочва трафика през система от 5000 сървъра по целия свят.

Изпълнителният директор на TOR – Андрю Люман, заявява за Bloomberg, че със самия него директно са се свързвали педофили, които търсят съвет за това как да използват мрежата. “Някои от тях са шокиращо дръзки в изказванията си и имат чувство за безнаказаност. Те дори са учудени, че не им помагаме,” казва той.

Въпреки трудностите в локализирането на педофилите в TOR, наскоро разследващите постигнаха успех в тази насока. На 18 март американската полиция обяви задържането на 14 мъже, които стоят зад един от порно сайтовете в TOR, свързан със сексуални престъпления и експлоатирането на над 250 деца. Представяйки се за жени, мъжете са ухажвали млади момчета в социалните мрежи, подтиквайки ги към сексуални сцени с по-малки деца и дори животни.

Други успешни случаи включват установяването на самоличността на датски насилник, заснет да насилва малко дете в банята си. Използвайки Photoshop, разследващите успели да изчистят образа и да разчетат името на бутилка с медикамент, който се отпуска само срещу лекарско предписание. Така те стигнали до извършителя. В друг случай пък програмата помогнала за разпознаването на рядък модел кола, а в трети извършителят се издал, като в един кадър показал близък план на пръста си, разкриващ от своя страна отпечатъка му.

Социалната мрежа Facebook издала педофилът Стивън Кийтинг от Джорджия, на чийто профил американската полиция се натъкнала след анализирането на свидетелства за извършени многобройни престъпления. От списъка му с контакти те стигнали и локализирали 15 деца, които Кийтинг бил насилил. В крайна сметка педофилът бил осъден на 110 години затвор, както и на 1.2 млн. долара обезщетение на жертвите.

Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
ksarax
преди 10 години
С тази статия ефекта от това супер хитро творение се обезмисля. Кажете им всичко та да си знаят. Журналистите не трябва да получават всякаква информация, защото те не се замислят и я пускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Тези нещастници - никаква милост. Кастрация ли, утрепване ли...не знам, но тези твари не трябва да се оставят на мира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още