IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връзките през цифровите мрежи като начин да преодолеем бедността

Бедните хора традиционно живеят в периферията на обществото и имат ограничени взаимоотношения с други хора, пазари и правителство

15:05 | 28.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цифровите мрежи могат и да дадат сила на бедните, тъй като данните, които генерират, дали чрез телефонни сметки, навици при интернет сърфиране или банкови трансакции, представляват ценен актив, от който те могат да се възползват. Тези данни могат да бъдат използвани по най-различни начини, от сигнали за предпочитанията при покупките на дребно до доказване на кредитоспособност. Накрая, цифровите мрежи и използваните технологии могат да бъдат адаптирани, за да служат като средство за предоставяне на допълнителни услуги, например разпространение на предупреждения за общественото здраве чрез мобилни съобщения или образуването на нови мрежи като виртуални класни стаи, което ще даде на бедните повече ползи и по-голям избор.

Макар че цифровите мрежи се разширяват бързо, трябва да мине още доста време докато те станат универсални. Завършване на тяхното разгръщане е важно и няма да се случи без редица предизвикателства. Безспорно по-голям приоритет обаче е подготовката за това, което ще се случи след това. Извличането на максимална полза от цифровите мрежи зависи от умни политики и регулации.

Този дневен ред съдържа четири компонента. Първо, мрежите трябва да бъдат отворени и да се избегне балканизирането им. Това означава да се осигурят равни условия за тези, които създават и разпространяват онлайн услуги, позволяват връзки между различни мобилни доставчици и имат функции, обвързани с идентификационната карта, с който човек може както да гласува, така да отвори банкова сметка.

Второ, регулаторите трябва да предприемат стъпки за изграждането на доверие в цифровите мрежи. Минимални стандарти за криптиране в интернет и гарантиране на влоговете в банкирането са незабавни приоритети.

Трето, нужни са инвестиции в цифровата инфраструктура, за да се повиши качеството на мрежите. Това включва интегрирането на сложна схема от оптични кабели и изградането на центрове за данни за телефонните и интернет технологиите.

Четвърто, нужни са още усилия за промотирането на осведомеността за различните приложения на цифровите услуги, особено банкирането и сърфирането, сред бедните общества.

Този дневен ред има преки последствия за новата световна цел за борба с бедността. Включването на бедни хора в отворени и стабилни мрежи може не само да предифинира какво означава да си беден, базирайки се на опита, но и да бъде най-добрата надежда за елиминирането на крайната бедност като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още