IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon и Ню Йорк - голямата игра на власт

Американският онлайн гигант можеше да предвиди голяма част от проблемите си в Ню Йорк, сочи анализ на Bloomberg

12:03 | 15.02.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Местната опозиция започна да се събира още преди края на пресконференцията. Извън събитието, притиснати под студения вятър, малък брой местни политици отправиха критики, твърди Джими Ван Бреймър, градски съветник, представляващ района, в който щеше да се премести Amazon.

Подобна опозиция не би трябвало да изненадва Amazon. Миналия юни 28-годишният кандидат за конгресмен на демократите Александрия Окасио-Кортез надви влиятелния настоящ представител Джоузеф Кроули, с искането за експанзия на Medicare, правителствени жилища и гаранции за заетостта. Прогресивното ляво бе окуражено и на фона на променящите се политически ветрове местните власти започнаха да се опасяват дали няма да се окажат от грешната страна битката, свързана с Amazon.

Имаше и друга подобна история, която трябваше да изплаши Amazon – Ню Йорк многократно отхвърляше молбите на друг голям търговец на дребно – Walmart, който няма магазин в петте квартала, въпреки многократните си опити в продължение на няколко десетилетия.

"Не ме интересува дали някога ще бъдем тук“, коментира бившият главен изпълнителен директор на Walmater Лий Скот, огорчен от Ню Йорк. „Не мисля, че си заслужава усилията“.

Както се очакваше, опозицията стана по-силна, след като Amazon обяви своите планове. Активисти, противници на компанията, вече се бяха организирали добре около кампанията на Окасио-Кортез и се въоръжиха със списъци с имейли и телефонни номера. Нюйоркските таблоиди подостриха ножовете. В New York Post се появи илюстрация на Безос, който държи чанти с пари и се усмихва злобно, докато излита със скандалния хеликоптер.

Отговорът на компанията беше необичайно слаб. Тя изпрати флайери „Честита Нова година от бъдещите ви съседи от Amazon”, които обещаваха преквалификация на местните жители и дарение на недвижими имоти за ново училище за 600 деца. Седмица след първоначалното обявяване на новината, тя създаде консултативен съвет, който са работи с местните власти и да действа в полза на сделката.

Забележително беше и какво Amazon не направи – да използва най-голямото си оръжие в лицето на самия Джеф Безос, който да обърне вниманието, което местните политици обичайно мислят, че заслужават. Вместо това неговият заместник привика местните лидери, за да им пожелае щастлив Ден на благодарността.

Направените проучвания показаха силна подкрепа за Amazon в Лонг Айлънд Сити. Местните хора подкрепиха споразумението с 58 към 35% на гласовете, сочи проучване, проведено от Sienna College в началото на февруари. Но опонентите имаха предимство – пакетът от субсидии, или част от него, изискваше решение от тричленния Контролен съвет на държавните органи. Един от основните критици на проекта, сенаторът Майкъл Джанарис, беше номиниран за борда. Критиците също така повдигнаха въпроси по телевизията и онлайн – че Amazon по-скоро няма да адресира подобна опозиция към синдикатите в своите центрове за изпълнение и за продажбата на технология за лицево разпознаване на правителствени агенции като ICE.

Нищо от това не изненада дългогодишните наблюдатели на политиката на Ню Йорк. Но Amazon изглежда нямаше апетит към продължителна публична битка.

И така Безос избяга от Ню Йорк. Градове като Нюарк все още се опитват да спечелят Amazon. Но компанията заяви в публикация в блога си, че ще остане в Северна Вирджиния и ще се придържа към плана за по-малък офис в Нешвил.

Всичко беше типична игра на власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
ти в ред ли си ? ... тоя град е нема и 6000 човека, на ква база го сравняваш с 2 милиона София или 30 милионния Ню Йорк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 5 години
Nashville , Северна Каролина - разходете се с гъгала из Нешвил и ще видите огромната разлика със New York, а и със София. Няма хора да газят върху хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
honaniga
преди 5 години
Доминираните от демократи политици начело с Кортез не са получили необходимото уважение и така го издухаха. От Лонг Аилънд да се сърдят на избранниците си. Голям смях.Амазон да дойдат при нас.Баце ще им направи и летище и Берковската духова музика ще им свири по цял ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още