IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant ще възкръсне от пепелта, но Джак Ма ще трябва да си тръгне

Острите критики на предприемача към властите показаха колко бързо действа властта в Китай

12:14 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Tencent Holdings и Baidu знаят добре как се случва това: помисли, покай се и се поправи. Те преодоляха предишни регулаторни проблеми, като станаха по-патриотични от всякога. За да разберем как може да изглежда Ant, след като нещата се уталожат, нека разгледаме дългосрочните цели на Пекин.

Едната е пускането на криптовалута на централната банка. Една от правителствените стратегии зад този ход е да се изравнят конкурентните условия за традиционните кредитори, които отстъпват пред технологичните. Очаквайте Ant да приеме тази виртуална валута, подкрепена от юана.

Друга цел е да се разшири следенето от държавата, където данните формират всеки аспект от ежедневния живот. По-съмнителните употреби на този инструмент включват проследяване на хора, репресии срещу несъгласието и налагане на стандарти за поведение. И все пак запазването на дигиталния отпечатък на икономиката може да доведе до ефективност при разпределянето на капитала, при отпускането на пари и дори при управлението на веригите за доставки. Привържениците на финтех изтъкват този аргумент, когато казват, че новата система не трябва да следва стари правила.

Ant и Пекин вероятно ще се срещнат по средата. Тази седмица регулаторите очертаха нови предложения за правила за сектора. В резултат на това Ant ще трябва да осигури поне 30% от финансирането на заемите, които дава. Понастоящем този дял е близо до 2%, като капиталовото изискване се равнява на около 14 млрд. долара, сочат изчисления на анализаторите на Jefferies Шудзин Чън и Алфред Хъ. Въпреки че може да доведе до лек натиск върху печалбата, това не трябва да притеснява Ant, като се има предвид, че първичните публични предлагания трябва да ѝ донесат 2,5 пъти повече.

Освен това можем да станем свидетели как Ant ще предостави на регулаторите по-голям достъп до своите данни, за да докаже, че може да управлява риска по-добре. В замяна Пекин ще има по-голям достъп до информация, която може да използва, за да изгради по-широк модел на икономиката и своите граждани.

Последната промяна вероятно ще е в самия Джак Ма. Компаниите често говорят за риска, свързан с ключовите хора, по отношение на това как може да пострада бизнесът, ако важен директор напусне. За Ant този проблем е по-скоро обратният.

Джак Ма е вторият по богатство в Китай и вече се оттегли от Alibaba, след като отне твърде голяма част от светлината на прожекторите от политическите лидери. Той вече няма официална позиция в гиганта в областта на електронната търговия. Въпреки това държи контрол върху гласовете и значителен дял в Ant. Както при Alibaba, Ма вероятно ще прехвърли голяма част от състоянието си към филантропски организации, ще създаде благотворителни инициативи и мозъчни тръстове, и ще се оттегли от публичния живот.

Тогава Ant може да се издигне от пепелта на IPO-тата си като патриотичен финтех феникс, който Пекин в крайна сметка иска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още