IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли стойността на Apple е 3 трлн. долара?

Някои инвеститори виждат още възможности за растеж на компанията, но други са доста по-скептични

18:30 | 04.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Nina Riggio/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Без гаранции

Песимистичният сценарий обаче гласи, че Apple е достигнала границата на това колко може да разширява потребителската си база и колко пари може да получава от всеки потребител, без гаранции, че бъдещите ѝ продуктови категории ще се окажат толкова печеливши, колкото е iPhone.

В бележка до инвеститорите от декември анализаторът на Bernstein Тони Саконаги предупреди, че перспективите на Apple в категорията на добавената и виртуалната реалност са светли, но вероятно този сегмент ще носи едва 4% от приходите на компанията до 2030 г. Нещо повече, целият пазар на тези устройства няма да се доближи до 1 млрд. устройства до 2040 г., пише той.

Освен това Саконаги не вижда „очевидни катализатори за многократна експанзия“ на цената на акциите на Apple, „предвид очаквания по-бавен растеж“ през следващата фискална година.

Друго притеснение е несигурността около способността на Apple да заключи същата печалба от платени услуги и от бъдещия си хардуер. Бизнес моделът на App Store, който предвижда взимането на комисиони от покупките в приложения, е атакуван от законодателни предложения в САЩ и Европа.

Разбира се, един от основните двигатели на нарастващата капитализация на Apple е целта, която тя си постави през 2018 г., да извади от баланса си нетните 100 млрд. долара и да стане кешово нетно неутрална.

Тази цел, за която Apple никога не е поставяла краен срок, е трудна за постигане, защото тя просто продължава да генерира пари. Apple генерира 104 млрд. долара в брой от операции през фискалната 2021 г. и върна 106,5 млрд. долара към акционерите си. Но нетните ѝ средства в брой останаха 66 млрд. долара в края на фискалната година.

Тъй като големите придобивания до голяма степен са извън играта при сегашните американски антитръстови регулатори, Apple има малко опции, освен да върне парите обратно на акционерите, твърди Том Плъм, основател на Wisconsin Capital Management и акционер в Apple.

„Те се борят с факта, че имат паричен поток от 100 млрд. долара годишно“, коментира Плъм. „Не можете да залагате срещу компания, която има такъв тип паричен поток“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Наистина ли стойността на Apple е 3 трлн. долара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още