IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедури за 1 млрд. лв. са обявени по новата ОП „Околна среда”

Първото плащане по програмата ще бъде авансово към МРРБ през февруари

14:24 | 15.01.16 г. 1
Процедури за 1 млрд. лв. са обявени по новата ОП „Околна среда”

Само за шест месеца от обявяването на новата ОП „Околна среда” 2014-2020 г. е компенсирано забавянето и са обявени процедури за близо 1 милиард лева, които са в ход за кандидатстване, одобряване и изпълнение на проектите. Това каза по време на парламентарния блиц контрол министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Към днешна дата са обявени 14 процедури по проектни предложения по новата ОП „Околна среда”. Общата стойност на обявените процедури е 1 милиард лева, информира екоминистърът.

Подадени са четири проектни предложения – две в областта на укрепването на ВиК сектора с бенефициент регионалното министерство, едно за въвеждане на методи за анализ на води и едно за биоразнообразие.

Очаква се първият договор за безвъзмездно финансиране с бенефициент МРРБ да се подпише до края на месеца. Първото плащане по ОП „Околна среда” ще бъде авансовото плащане към МРРБ през февруари след подписването на договорите за безвъзмездно финансиране. 

Първите договори за водна инфраструктура са за т. нар. фазирани проекти, които се планират до края на април, посочи още Василева. Плащанията на по-голяма стойност ще бъдат именно по фазираните проекти и след сключване на договорите с регионалните изпълнители. „Така че след април 2016 година ще очакваме разплащания по ОП „Околна среда”, които ще могат да бъдат сертифицирани”, заяви министърът на околната среда.

Не се предвиждат структурни промени в управляващия органа на програмата. Резултатите от работата му са задоволителни и са постигнати заложените цели, каза екоминистърът.

По отношение на ОП „Околна среда” от първия програмен период Василева обобщи, че и във физическо, и във финансово отношение 2015 година е била най-успешната в изпълнението на програмата.

Изпълнени са целите по екополитиките, ускорено е компенсирането на забавата при извършването на строителните дейности, значително е увеличен размерът на верифицирани и сертифицирани разходи, както и нарастване на отпуснатите от ЕК траншове за България, изброи министърът.

По старата програма успешно са приключили 282 проекта. В сектор „Води” са новоизградени или рехабилитирани 50 пречиствателни станции за отпадни води. Новоизградената водоснабдителна и канализационна мрежа е с дължина 2649 километра.

В сектор „Отпадъци” са изградени общо 18 регионални депа за твърди битови отпадъци, които обслужват 4 милиона жители.

В сектор „Биоразнообразие” са картирани 228 защитени зони по Натура 2000, разработени са 63 планове за защитени територии.

Изплатените суми към бенефициентите по програмата са 3,47 милиарда лева, или 108% от бюджета на програмата. 2,9 милиарда лева са верифицираните разходи. От тях само за последното шестмесечие на годината са верифицирани над 1 милиард лева.

2,29 милиарда лева са възстановените от ЕК суми. Василева оцени старата програма като успешна и добра основа за новия програмен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
mvr0306
преди 8 години
3.47 млрд лева - аз някак си не видях страната ни да стана по-чиста! Масово при подновяване на ВиК мрежата, особено в по-малките населени места, хората си пуснаха и втора тръба (срещу 20-30лв на работниците от изпълнителската фирма), направо в къщата, без да минава през водомера. В резултат резултатите за ВиК дружествата ще са още по-лоши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още