IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвоени са 97% от бюджета на старата програма "Транспорт"

Остават незавършени три жп отсечки и интермодалният терминал в Пловдив

12:43 | 19.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. приключва с 97% усвоени средства. Това съобщи инж. Галина Василева, заместник-ръководител на Управляващия орган на старата и новата оперативна програма за транспорта по време на комитет за наблюдение на двете програми.

По старата програма са финансирани общо 118 проекта за над 1,9 млрд. евро. 11 са големите инфраструктурни проекти, информира пресцентърът на транспортното министерство.

Към момента незавършени са проектите за рехабилитация на жп отсечките Първомай-Свиленград, Септември-Пловдив, Пловдив-Бургас, както и интермодалният терминал в Пловдив. Обходния път на град Габрово е друг проект, който не е завършен в допустимите срокове.

По новата програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) 2014-2020 г. към момента са подадени за одобрение 18 проекта, 7 от които са одобрени. Останалите 11 са в процес на разглеждане. 

Подписаните до момента договори са на обща стойност 535 млн. евро, в това число договорите за изграждане на Лот 3.1 и Лот 3.3 на магистрала "Струма", и проектът за третия метродиаметър. Одобрен е още проектът за разширение на втори метродиаметър, който включва 1,3 км трасе и 1 метростанция, и предстои подписване на договор за финансиране.

Предвид сложността на проектите и с цел завършването им преди 2020 г., трябва всички проекти да са подадени за одобрение преди края на тази година. В противен случай има риск те да излязат извън срока на допустимост на разходите.

Два големи инфраструктурни проекта ще бъдат финансирани по програмата, както и няколко по-малки. В момента се подготвя проектът за модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец и се очаква до края на май да бъде подаден за одобрение. Неговата стойност е 904 млн. лв. и прогнозите са до август да бъде обявена процедура за строителство.

Другият голям проект е втора фаза на рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас на стойност 629 млн. лв. В ход е процедура за избор на изпълнител за участъците Стралджа - Церковски и Оризово - Карнобат. Предвидено е до  октомври да бъде подписан договор за строителство.

Проектирането на интермодален терминал в Русе е станало през миналия програмен период, а по новата програма ще бъде финансирано строителството на стойност 43 млн. лв.

В пътния сектор по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) 2014-2020 ще се финансират Лот 3 на магистрала "Струма" и Фаза 2 на Западната дъга на София. Лот 3.1 и Лот 3.3 от магистрала "Струма" и Западната дъга са в изпълнение.

По думите на инж. Лазар Лазаров, председател на Агенция „Пътна инфраструктура“, все още се търси оптималният вариант за преминаване през Кресненското дефиле. До момента са разгледани над 10 варианта. В момента се разглежда вариант за физическо разделяне на двете ленти за движение.

Изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев представи изпълнението на проекта за изграждане на столичното метро. „От януари започна строителството на третия метродиаметър в София, а през юли очакваме завършването на втория лъч с новата метростанция „Витоша“, посочи Братоев.

Третият лъч по думите му е най-сложният за изпълнение досега, защото започва от нулата – няма изградено депо, нито системи, а и трасето преминава през труден участък. Инж. Братоев обобщи, че краткосрочната прогноза до 2020 г. е 56 км метро, 53 метростанции и 50% дял на метрото в градския транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още