IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

500 км жп линии са модернизирани с евросредства

Отсечката Септември - Свиленград трябва да бъде готова до края на годината, отчете транспортният министър

14:59 | 01.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
500 км жп линии са модернизирани с евросредства

118 проекта в сферата на транспортната инфраструктура са били финансирани по ОП „Транспорт“ за миналия програмен период, отчете транспортният министър Ивайло Московски по време на международна конференция, пише БТА.

С европейско финансиране досега са модернизирани 500 км жп линии, построени са 260 км нови автомагистрали и 31 км първокласни пътища. Рехабилитирани са 19 км пътища. Стойността на тези проекти е близо 4 млрд. лева.

Транспортният министър обяви, че очаква до края на октомври да приключат работите по интермодалния терминал в Пловдив и добави, че този във Варна е на етап техническото проектиране. Такъв тип съоръжения се планира да се изградят в София и на речните пристанища Видин и Русе.

Усилено се работи и по модернизирането на железопътното направление от Сърбия до Бургас, както и по жп отклоненията към Гърция и Турция. До края на тази година трябва да е готово и железопътното трасе от Септември до Свиленград, по което пътническите влакове ще се движат със скорост до 160 км/ч, а товарните до 120 км/ч.

Ивайло Московски е категоричен, че модернизирането на жп направлението от Сърбия до Бургас ще продължи до 2020 година.

Като предизвикателство пред ведомството Московски посочи довършването на железопътната връзка от Септември в посока София и сръбската граница. Той припомни за модернизацията на сградите на гарите в София, Бургас и Пазарджик, а при възможност ще се извърши рехабилитация и на останалите гари по направлението.

България е единствената държава от ЕС, която се пресича от пет трансевропейски коридора, което по думите на Московски е предизвикателство за страната ни и трябва да се използва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още