IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР определя преференциални цени за електроенергия от биомаса

Според представители на енергийния бранш, цената от 207,6 лв. за мегаватчас при електроцентрали на дървесна биомаса с мощност над 5 мегавата за момента е добра

19:05 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР определя преференциални цени за електроенергия от биомаса

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предвижда преференциалната цена на изкупуване на електрическа енергия, произведена чрез директно използване на биомаса, получена от почистване на гори, горско подрязване и др. за електрически централи с инсталирана мощност над 5 мегавата (MW) да бъде 207,6 лв. за мегаватчас. Това се казва в предварително решение на комисията, което подлежи на обсъждане и евентуално коригиране.

От комисията мотивират предварителното си решение с данни за разходите и амортизациите на подобни централи. В доклада на ДКЕВР се посочва, че полезният техникоикономически живот за централите на биомаса с мощност над 5 MW е 15 години, като разходите за амортизации са около 3 млн. лв. годишно.

При определяне на цените ДКЕВР използва среднопретеглена норма на възвръщаемост на капитала в размер на 7,98%, изчислена при норма на възвръщаемост на собствения капитал след данъчно облагане от 8,07%, корпоративна данъчна ставка от 10% и цена на привлечения капитал от 7,55%, при структура на капитала от 70% привлечен и 30% - собствен капитал.

От регулатора уточняват, че в изчислената от комисията цена разходите за амортизации имат дял от 13,5%, възвръщаемостта – 9,8%, а около 75% са всички останали разходи, на основата на които е определена преференциалната цена.

Запитани за виждането им относно размера на предвидената от ДКЕВР цена за електроенергия от биомаса, от енергийния бранш коментираха за Investor.bg, че към момента тази цена общо взето отговаря на действителните разходи на посочения вид централи.

Беше отбелязано, че трябва да се има предвид, че посочените електроцентрали с мощност над 5 мегавата, работещи с отпадна дървесна биомаса, са сравнително големи и за тях не са необходими много инвестиции за развитие на производството. Докато при по-малки електроцентрали разходите на мегават инсталирана мощност са по-големи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още