IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След седмица фермерите ще могат да продават директно произведени от тях продукти

Мирослав Найденов призова потребителите да не купуват повече сурова продукция от улицата

16:36 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: МЗХ
Снимка: МЗХ

Европейската комисия е одобрила наредбата, с която на фермерите се разрешава да продават директно малки количества суровини и храни от животински произход. До седмица документът ще бъде публикуван в Държавен вестник. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

С наредбата се дава възможност на фермерите да продават собствени продукти на крайни потребители, магазини и ресторанти. В собствени обекти за търговия на дребно те могат да предлагат сурово мляко, пчелен мед, яйца, прясна и охладена риба, месо от заклани във фермата домашни птици и зайци, отстрелян дивеч.

Всички обекти за търговия на дребно трябва да се намират в същата административна област, в която се намира фермата. Изключение от това правило има само за дивеча, тъй като някои ловно-стопански райони са в две административни области.

Магазините могат да бъдат разположени и на територията на самата ферма, след като задължително са регистрирани по Закона за храните и са собственост на самите фермери.

Директни доставки на сурово краве, овче, козе и биволско мляко се разрешават само от фермата и от апарат, наречен млекомат. В него млякото се продава непастьоризирано, а само охладено.

Мирослав Найденов призова потребителите да не купуват повече сурова продукция от улицата. Той каза още, че в никакъв случай няма да се допусне отстъпка от качеството, защото контролът е гарантиран.

Министърът допълни, че наредбата за специфични изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход е изготвена след тежки преговори и по настояване на бизнеса. Найденов показа как изглежда млекоматът, както и яйца без печати, взети директно от фермата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още