IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Железничарите се готвят за стачки след 10 януари

Заемът от близо 600 млн. лв. от Световната банка за сектора ще отиде основно за рефинансиране на кредити, хиляди служители са заплашени от съкращения, твърдят синдикатите

10:39 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Железничарите се готвят за стачки след 10 януари

Железничарите подготвят стачни действия заради гласувания от правителството меморандум за инвестиционен кредит от Световната банка. Това съобщи за Investor.bg Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България. Стачките ще започнат евентуално след 10 януари, за да не се възпрепятства движението на пътници преди и след новогодишните празници.

Парите, които може да получи Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), са до 460 млн. лева, а БДЖ - до 140 млн. лева, заяви на 15 декември финансовият министър Симеон Дянков.

Синдикатите се обявиха против условията за заема, според които през следващите няколко години от БДЖ трябва да бъдат съкратени 2800 души, а от НКЖИ – поне 5065.

„Сега вместо конкретна цифра за съкратените хора са решили да намалят с 30% разходите за персонал в двете компании“, посочи Бунев.

Според него заемът няма да модернизира железниците. Бунев твърди, че кредитът за НКЖИ е за тежка пътна механизация, която ще ни трябва, когато построим отсечките за движение на влаковете, позволяващи движение със 160 км/ч (очаква се такива отсечки да има по трасето Пловдив – Бургас).

„С 460-те млн.лв.  за БДЖ ще бъдат рефинансирани старите кредити, най-много 40 млн. лв. от този кредит да отидат за ремонти. Но само за ремонтите на локомотивите всяка година са необходими 60 – 70 млн. лв.“, заяви Бунев.

Според него в жп сектора първо трябва да се направят инвестиции, за да намалее необходимостта от държавни субсидии и едва след това да се мисли за съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още