IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕКОФИН потвърди спирането на процедурата за бюджетен свръхдефицит на България

Българските власти са предотвратили влошаване на бюджетното салдо през 2010 и са предприели подходящи мерки за фискална консолидация в бюджета за 2011 г.

16:50 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕКОФИН потвърди спирането на процедурата за бюджетен свръхдефицит на България

Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) е обсъдил и потвърдил констатациите в съобщението на Европейската комисия за оценка на действията, предприети от България за коригиране на прекомерния бюджетен дефицит, в съответствие с препоръките на Съвета от 13 юли 2010 година, съобщиха от финансовото министерство.

Съветът споделя мнението на ЕК, че според наличната в момента информация България е предприела действия, които представляват адекватен напредък към коригирането на прекомерния дефицит в рамките на определения от съвета срок.

Съветът отбелязва още, че българските власти са предотвратили влошаване на бюджетното салдо през 2010 и са предприели подходящи мерки за фискална консолидация в бюджета за 2011 година. На тази основа Съветът счита, че понастоящем не са необходими допълнителни стъпки по процедурата при прекомерен дефицит.

Според Съвета на финансовите министри е оправдано да се осъществява тясно наблюдение на изпълнението на бюджета, за да се гарантира постигането на бюджетната цел за 2011 година.

Също така се препоръчва на българското правителство да бъде в готовност да приеме коригиращи мерки в случай на надхвърляне на максималния размер на дефицита.

Съветът призовава и за по-ефективни мерки за засилване на обвързващия характер на средносрочната бюджетна рамка, каквото искане беше отправено от съвета в неговите препоръки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още