IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България е предприела нужните мерки за снижаване на бюджетния си дефицит

Според Европейската комисия не са необходими по-нататъшни стъпки по процедурата за прекомерен дефицит на страната ни

14:59 | 27.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
ЕК: България е предприела нужните мерки за снижаване на бюджетния си дефицит

Европейската комисия е обявила днес, че към момента не са необходими по-нататъшни стъпки по процедурата за прекомерен дефицит на България, се казва в съобщение на Министерството на финансите (МФ).

В съобщение до Съвета на ЕС комисията посочва, че България е предприела мерки, които биха осигурили достатъчен напредък за коригиране на прекомерния дефицит в поставените срокове.

ЕК заключава, че страната ни е предприела необходимите мерки за коригиране на прекомерния дефицит до 2011 г., като е избегнала влошаване на дефицита за 2010 г. над планираните 3,8% от БВП чрез законово адекватни фискални усилия в бюджета за 2011 г. в съответствие с препоръките на Съвета.

В съобщението до Съвета комисията прогнозира, че бюджетният резултат за 2010 г. се очаква да бъде в съответствие с препоръката на Съвета за постигане на целта за дефицит от 3,8% от БВП, която беше поставена в ревизирания бюджет за 2010 година.

За 2011 г. есенните прогнози на ЕК предвиждат дефицит от 2,9% от БВП или годишно намаление от 0,9% от БВП при допускания за непроменени политики, очаквано подобрение на икономическите перспективи и разумна оценка на заложените за 2011 г. фискални консолидационни мерки.

В структурно изражение прогнозите на Европейската комисия предвиждат подобрение на структурния баланс с 0,75% от БВП за 2011 година.

ЕК отбелязва още, че местните и президентските избори в България, насрочени за втората половина на тази година, могат да създадат допълнителен натиск върху разходите. Препоръката към българските власти е да следят отблизо бюджетното развитие и да са готови да предприемат корективни мерки при нужда.

ЕК заключава, че България е гарантирала фискално усилие от 0,75 п.п. от БВП и е предприела ефективни действия, за да приключи настоящата ситуация на прекомерен дефицит до 2011 година. Постигнат е напредък в областта на фискалното управление, предприети са инициативи за подобряване на ефективността на публичните разходи.

Комисията посочва още, че мерките за продължаване на реформата в пенсионната система в средносрочен и в дългосрочен план са съгласувани със социалните партньори, като изпълнението на тези мерки изисква последващи законодателни действия, се посочва още в съобщението на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
Розалине, моля те ползвай речник или нещо такова преди да пишеш.В 4 реда имаш 4 правописни грешки.Съдържанието на умствените ти напъни няма изобщо да го коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ogibogi
преди 13 години
Просто не виждам как ще се попълни бюджета тази година? 50% от фирмите са пред фалит, губят пазари, намаляват персонал и затъват в дългове!!! Какво ще събират, от кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Най-накрая една добра новина за България. Това са жертви направени от всички и най-вече от обикновенния човек в Б-я. От икономическа гледна точка се очаква 2011 да бъде по-добра от 2010, но обиновенния човек ще осети единствено повишени цени на храните и замръзени заплати, както и борба за оцеляване в частния сектор. Дупе да ни е яко но другия вариянт е по-лош
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още