IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима депутати напускат групата на "Атака"

Мотивите са свързани със злепоставящи действия на лидера на партията още след Великденската литургия

17:52 | 25.05.11 г.
Трима депутати напускат групата на "Атака"

Депутатите Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев обявиха днес, че напускат парламентарната група на "Атака", предаде БТА. Така числеността на групата намалява на 17 народни представители. Минималният брой за съществуването на парламентарна група е десет души.

На спонтанен брифинг в парламента днес напусналите се разграничиха от действията на лидера на "Атака" Волен Сидеров и ги определиха като недопустими за цивилизована страна.

Тримата депутати обясниха, че напускането на групата е дълго обмисляно решение, започнало още от невъздържаните критики на лидера на партията срещу партриарх Максим по време на великденската литургия в храм-паметника „Александър Невски“.

Следват злепоставящите изказвания в Атонския манастир и Батак, както и разправиите с посланици на различни държави, за да се стигне до "екшъна" пред джамията в центъра на София миналата седмица, обясни депутатът Валентин Николов. И заключи, че "не емоцията, а чашата преля".

Тримата депутати не са били уведомени за митинга пред джамията, но и да са знаели, нямало да присъстват.

„Това, което се случи в последните седмици, води до лумпенизация на национализма като идея“, каза Кирил Гумнеров. Според него радикализацията на "Атака" е опит партията да си върне рейтинга, но по думите му това води до укрепване на позициите на ДПС.

Гумнеров пък определи действията от последната седмица като опит за "извиване на ръце" на правителството.

Огнян Пейчев заяви, че не може да понесе да бъде взривен етническият мир в нашата родина. "Съученик съм с Волен Сидеров от първи клас, но явно не съм го познавал достатъчно", добави той.

Тримата депутати обявиха, че като независими народни представители ще гласуват по съвест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още