IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът внесе в НС предложения за промени по управлението на отпадъците

През септември депутатите ще обсъждат спорния проектозакон, който регламентира изкупуването на метални отпадъци

13:13 | 07.09.11 г.
Бизнесът внесе в НС предложения за промени по управлението на отпадъците

Бизнесът внесе в Народното събрание предложения за промени в проекта на нов Закон за управление на отпадъците (ЗУО), съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Камарата съвместно с  Българската асоциация по рециклиране, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българска браншова камара „Феникс ресурс”, Синдикалната федерация „Металици” към КНСБ и Гражданска инициатива на търговците с отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране предлагат промени основно в частта от закона, която регламентира режима на управление на черни и цветни метали и метални опаковки.

Предложенията се очаква да бъдат разгледани на предстоящите две заседания на парламентарната комисия по околната среда и водите през септември.

От стопанската камара припомнят, че парламентът прие промени в действащия Закон за управление на отпадъците в края на март. Измененията предизвикаха остра реакция от страна на бизнеса, тъй като поправките щяха да принудят стотици фирми от рециклиращия и металургичния сектор да прекратят дейността си или да фалират, а хиляди хора да останат без работа, отбелязват от организацията.

Бизнесът на свой ред поиска президентът да наложи вето върху приетите от депутатите изменения в закона. Георги Първанов обаче не върна закона за ново обсъждане и подписа указа за обнародването му, като съобщи, че ще сезира Конституционния съд за промените в нормативния акт,  свързани с изискването площадките да бъдат определяни с общия устройствен план на населените места.

В средата на юли пет браншови организации поискаха да се създаде нов Закон за управление на отпадъците,  като в същото време бъде оттеглен внесеният от Министерски съвет законопроект. Бизнесът изрази и опасения, че законът всъщност цели да премахне малките и някои от големите играчи на пазара и да ги подмени с други, фирми, които изкупуват метални отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още