IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е 70% от транспортните фирми да спрат работа

Причината е в липсата на достатъчно време за оформяне на документите за прелицензиране, съобщиха от Българския съюз на товарните превозвачи

13:58 | 15.11.11 г.
Възможно е 70% от транспортните фирми да спрат работа

До края на декември много от транспортните фирми ще останат без лиценз, тъй като нямат достатъчно време за оформяне на документите за прелицензиране, които се изискват от нова наредба, съобщи Dnes.bg.

"Общо 70% от съществуващите близо 4 000 фирми в бранша трябва да се лицензират отново до декември", каза Валентин Боянов, председател на Българския съюз на товарните превозвачи.

В новите разпоредби на транспортното министерство са завишени критериите за прелицензиране, за да се увеличи контролът върху превозите. Новите текстове бяха обнародвани едва в края на октомври.

На 9 ноември фирмите започнаха петиция срещу промените, в която обясняват, че освен всичко друго текстовете на наредбата противоречат на няколко закона. „Не сме против нея, но времето, което ни дават да се включим, е много малко”, каза Боянов.

Фирмите ще бъдат принудени да спрат работа, докато не си набавят необходимите документи, което пък ще натовари транспортния пазар. „Това означава, че януари месец е загубен за нас. Ние трябва да спрем камионите и да ги оставим на паркингите, защото никой камион не може да излезе на пътя, без да притежава валиден лиценз“, обясни председателят на Българския съюз на товарните превозвачи.

Последиците за бизнеса ще бъдат неизпълнени договори, които допълнително ще натоварят бранша в кризата.

От съюза искат гратисен период от 6 месеца, в който да се преиздадат лицензите по старата наредба и след това да се обработят необходимите документи по новата наредба. Той допълни, че от транспортните фирми не предвиждат стачки или протести, защото се надяват на разговори или адекватна реакция от Министерството на транспорта.

Още новини от Бизнес четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още