IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банка разпродава активи на ОЦК-Кърджали

Всички металурзи са в готовност за напускане, ако до дни не се реши бъдещето на комбината

12:39 | 18.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът на работниците от ОЦК в София. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протестът на работниците от ОЦК в София. Снимка: БТА

Една от банките-кредитори на „Оловно-цинковия комплекс“ в Кърджали започна да разпродава негови активи, съобщи БНТ. Това е швейцарският клон на френската банка БНП Париба. 

Банката разпродава олово, цинк и сребро, собственост на „ОЦК-Кърджали“, защото тези стоки са обезпечени по договор за кредит от 70 млн. долара.

В същото време работниците от предприятието продължават да чакат неизплатените си заплати. От месец март, когато започнаха протестите на металурзите, досега общо 260 души са напуснали завода. Други 200 служители са останали да поддържат производството, но са с готови молби за напускане, ако до дни не се реши бъдещето на комбината. 

В интервю за националното радио председателят на синдикат "Защита" в „ОЦК-Кърджали“ Стефан Атанасов съобщи, че ако до три дни не се реши въпросът със съдбата на комбината, бъдещето на производството е неясно. „Ако през тези три дни не се реши казусът, може би в понеделник ще напуснат и останалите“, заяви Атанасов.

Проблемите около „ОЦК-Кърджали“ започнаха преди близо половин година. В началото на март работниците в комбината, собственост на Валентин Захариев, излязоха на масови протести в Кърджали и в София за неполучени заплати.

След намесата на правителството металурзите получиха по една заплата и половина за Великден. Тогава лично премиерът Бойко Борисов им обеща нов собственик до месеци. Банките-кредитори преговаряха с редица български и чужди компании за покупка на завода, но към днешна дата до сделка не се е стигнало.

За последно беше обявено, че има нов инвеститор, когото Първа инвестиционна банка е готова да финансира, но това не е полският консорциум "Силезия", за който беше съобщено, че има намерение да наеме оловното производство в комбината за срок от три години.

Днес се провежда поредна среща с представители на банките-кредитори и ръководството на завода.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Доста студена водица ще се пие тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още