IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален гаранционен фонд да защитава интересите на туристите, препоръчва експерт

Постъпления във фонда трябва да се набират от участниците на пазара, които организират входящ и изходящ туризъм и извършват чартърни полети

15:13 | 23.08.12 г.
Специален гаранционен фонд да защитава интересите на туристите, препоръчва експерт

Необходимо е да бъде създаден гаранционен фонд в туризма, за да се защитят икономическите интереси на български и чужди туристи в случай на фалит на туроператор. Това каза пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов по повод прекратяването на дейността на Бългериан Вип Турс.

Постъпления във фонда трябва да се набират от участниците на пазара, които организират входящ и изходящ туризъм и извършват чартърни полети, смята Драганов.

За целта туроператорските фирми трябва да бъдат диференцирани по законодателен път, смята експертът.

Годишните отчисления във фонда би трябвало да бъдат в размер на до 10% от декларирания оборот на тези фирми за предполагаемия обем на чартърните полети в бъдещ период, допълни той.

Едната възможност е фондът да разполага с ефективна сума за компенсации при фалит, внесена от туристическите фирми по негова сметка, или на името на фонда да бъде учредена неотменима банкова гаранция, като в случай на фалит банката ще извърши незабавно необходимите плащания.

Румен Драганов посочи още, че управлението на фонда би трябвало да се извършва от създадена със закон браншова асоциация, която да представлява регистрираните по закона търговци, извършващи туроператорска дейност.

„За разлика от европейската практика, в България сега съществува привилегия за туроператори, които извършват така наречен входящ туризъм с чартърна дейност, какъвто е случаят с "Бългериан Вип Турс", коментира Драганов.

Той обясни, че при фалит на туроператор очакванията са несъбраните от хотелите вземания да бъдат трансформирани в несъбираеми чрез съдебно решение за фалита на дружеството.

Драганов подчертава, че само през тази година заради икономическата криза са прекратили дейността си няколко туроператорски фирми от Полша, Чехия, Унгария и други страни.

„Трябва да сме готови, че процесът на несъстоятелност е неизбежен в днешно време и единственото, което може да се направи, е да се защити икономическият интерес на потребителите съгласно изискванията на европейското и българското законодателство“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още