IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов подкрепи данъка върху лихвите по депозитите

Новият налог ще засегне само най-богатите хора, твърди премиерът

18:06 | 13.10.12 г. 29
Автор - снимка
Създател
Бойко Борисов подкрепи данъка върху лихвите по депозитите

 

Броени дни, след като стана ясно, че има предложение за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите, премиерът Бойко Борисов заяви, че е съгласен с него.

„След като е минало на Министерски съвет, ние сме го приели като решение. Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания“,  каза Борисов при посещението си в Шумен днес.

„От налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка“, заяви премиерът при днешното си посещение в Шумен.

„Тези, които имат малки спестявания, да ги приемем, че са бедни, макар че никъде по света, когато имаш спестявания и вземаш лихви от тях, не се наричаш беден човек. Но да приемем, че с малките влогове са бедни хора - на 1000 лв. увеличението е 30 стотинки на месец. В същото време при плоския данък 10 %, който беше въведен от предишното правителство, и тогава имаше смисъл, защото имаше огромен растеж, е много трудно да правиш социална държава“, казва още премиерът.

"Разчетите са за приход от 130-140 млн. лв. от данъка върху лихвите, за да можем да вдигнем с толкова с колкото казахме пенисите, каза Борисов и припомни, че в цяла Европа има такъв данък.

По думите му на практика от тази налог върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат големи спестявания и много пари в банката. Тези пари щели да отидат директно за увеличението на минималната заплата и за вдигането на пенсиите „при 10 % плосък данък, при най-ниските данъци, при 15 % контрабанда, може би най-ниското ниво в Европа“.

Премиерът посочи още, че в цяла Европа има такъв данък. Борисов заяви още, че в същото време всички хора искат да им се вдигат доходите, а всъщност те могат да се вдигнат само от тези 7 %, и допълни, че от първия ден, когато управляващите са дошли на власт, са вдигнали пенсиите.  

В сряда (10 октомври) след заседанието на Министерски съвет финансовият министър Симеон Дянков изненадващо съобщи, че от началото на 2013 година всички депозити в банките ще бъдат обложени с 10% данък върху лихвите.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Бай Сашо, да те помоля да ми изясниш само как изчисли тези 3% загуба?Знаем какви за лихвите максимално 2% / за едномесечен депозит - всички са горели и при поредната катастрофа да си ги изтеглят бързо и по-безболезнено / , а инфлацията е от 4 до 15%. Значи в най-добрия случай вече сме назад с 2% , а правителството на герб добавя още 1% и загубата става 3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Интересно, борисов колко данък лихва ще плати, като открадна над милиард ощъ първите шест месеца откак се качи на власт?И искал "социална държава" да прави - както той я разбира обаче - да ограбва до шушка работещите като роби Българи, за да спонсорира развъждането на *** !!! Ама защо я прави с наши пари?Мръсен престъпник и крадец - трябва не само да бъде свален, но и съден за геноцид !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 11 години
Бойко аз ти обещавам че догодина на изборите ще си спомня тези думи.Внимавай на какво посягаш щото ще гледаш като Иван Костов на изборите.И той си мислеше че след като социолозите му предричат победа ще победи ама загуби.Както ти сега забиваш нож в гърба на много хора така ще ти го върнем догодина.Ти ще загубиш много пари щото повече няма да ти платя нищо.Дори местните си данъци няма да платя докато не видя че са те разкарали от властта.Сега се репчиш по телевизора но ще плачеш догодина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Бай Сашо
преди 11 години
ПОВТАРЯМ :На голия цървулите(или кой не може да раздели на две магарета сламата) Долните ми мисли тръгнаха от задните желания на правителството на герб изказани от Дянков за данък върху лихвите на депозитите на физически лица. Знаем какви за лихвите максимално 2% / за едномесечен депозит - всички са горели и при поредната катастрофа да си ги изтеглят бързо и по-безболезнено / , а инфлацията е от 4 до 15%. Значи в най-добрия случай вече сме назад с 2% , а правителството на герб добавя още 1% и загубата става 3%. Какво искат да вземат още - на голия цървулите ли ... Честните хора вече сме или ще платим от заплатите си :-19 % удръжки от заплата , определени от правителството на герб, независимо как ги наричат данъци , осигуровки или чиновническо безхаберие-20 % - ДДС-местни данъци и такси определени/рамкирани от правителството на герб-застраховки определени от правителството на герб / когото никого не предпазват и обезщетяват това е класически мафиотски стил държава и групировка / Сигурно има и други , но това стига - от големите ни заплати вече липсват 50% , а правителството на герб иска ли иска ..... И да не забравяме , че парите ни три пъти изгоряха.... , сигуност на парите в банките а. Как си я представяме обикновенните хора Държавата чрез правилата , създадени и организирани от институциите да се осигури добруването на народа външна и вътрешна сигурност, свобода , поддържане на цивилизован стандарт на живот , помощ на безпомощни и т.н. и т.н. Но за всичко това трябват пари ето Ви няколко идеи без да сме учили и работили в белите държави :-да се съкрати 75% от полицията - тя сега пази политически лица и мероприятия . Всеки да си плаща като иска да го пазят , при нарушаване на обществения ред виновните да плащат разходите на полицията и в затвора.-Парламента до 100 депутата-максимум 10 министерства , агенции да се намалят със 75%-електронно Правителство и Кметства-служебните коли на бюджетните институци до ?10 000 с малък разход на гориво , с малък брой персонални коли , без специални средства и режим не е голяма загуба ако закъснеят за някоя телевизия. Без бронирани коли , не че чиновниците не са ни много скъпи...-драконовски контрол при харчене на обществен средства и ресурс , жестоки наказания при нарушения и без чадъри , а *** не за дъжд. Законите хубави- лоши да са за всички и наказания...( абе кво стана с Мургина, кой даде парите за Цанков камък и Белене, ами цената на газта и тока от вятърничавите генератори , кой контролира бюджета на държавната телевизия , защо ние да поддържаме почивни бази на институции и държавни предприятия хотели има вече в излишък и т.н. и т.н. ..................)Не може ли , можеее референдум и промяна на Конституцията . Всички партии са казвали че има нужда от промяна на Конституцията и сега , ама много сега му е времето. И представителите на Държавата да спрат да питат вече кои какво ще и даде , а да се вземат в ръце и да работят за този Народ , защото 8 милиона , 8 милиона , ама и те ще се свършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Разбирам да са само тия 10% върху лихвите от депозизите, ама я погледни какъв списък с данъци и всичко се вдига. Айде стига вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
както и друг беше написал - тия 70% кожата им съдраха - то не беше тока, не беше парното, не беше водата, не беше пенсионната възраст, НЕ БЕШЕ БЕНЗИНА, НЕ СА И ХРАНИТЕ ТАКА ЛИ ? АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТОВА ВЕЧЕ ПРЕЛЯ ЧАШАТА - КОЖАТА НИ СЪДРАХА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
KostadinovK
преди 11 години
Много пушек за нищо.Опозицията се тревожи за своите спестявания, а не за 5-10 лв данък на спестяванията на 70 % от населението.Парите от този данък ще се върнат обратно в населението под различна форма, но мисленто на всични българи е, че държавното е ничие. Това е голяната трагедия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Правителството на ББ до сега реално не е вдигало пенсиите. Това вдигане за което "той бил направил" беше заложено в бюджета от 3ната коалиция и си спомням колко псувни как те били виновни изядоха тогава за тия пенсии. А сега се оказа че той ги бил вдигнал. Фурнаджииската лопата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още