IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков ще отговаря за подготовката на референдума

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова ще координира дейността по изготвяне и публикуване на избирателните списъци, реши кабинетът

14:12 | 21.11.12 г.
Симеон Дянков ще отговаря за подготовката на референдума

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще отговаря за координацията и изпълнението на дейностите по подготовката на националния референдум за развитие на ядрената енергетика, реши днес на редовното си заседание Министерския съвет.

С указ на президента референдумът е насрочен за 27 януари 2013 година. Въпросът, на който ще се отговаря с „да“ или с „не“, е: „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“

Министрите на финансите и на икономиката, енергетиката и туризма Симеон Дянков и Делян Добрев трябва да внесат в Министерски съвет проект на решение за одобряване на вида и съдържанието на информационния лист, свързан с референдума.

Финансовият министър трябва да внесе за утвърждаване и проект на план сметка за разходите по организиране и произвеждането му, както и проект на тарифа, по която се заплащат предизборните предавания по националните радио и телевизия.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще координира дейността по изготвяне и публикуване на избирателните списъци, а министърът на външните работи Никола Младенов трябва да организира произвеждане на референдума в дипломатическите и консулските представителства.

Вицепремиерът и министър на финансите ще издава наказателни постановления за нарушения на областните управители, свързани с произвеждането му.

Формулировката беше определена с гласуване от парламента в края на октомври. "Коалиция за България" и ДПС оспориха тогава промяната на въпроса, но без резултат.

Референдумът бе насрочен след инициирана от БСП подписка с въпрос : "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?, която бе подкрепена от повече от 500 000 души.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още