IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Донев: Не успях да купя толкова акции на Софарма, колкото исках

Ако Софарма не дава поръчки на Българска Роза – Севтополис, то в рамките на една година дружеството ще влезе в новини в стил ВМЗ Сопот, заяви Донев

08:51 | 24.01.13 г. 19
<p>
	Огнян Донев <em>Снимка: Личен Архив</em></p>

Огнян Донев Снимка: Личен Архив

- Вероятно сте чели анализите за Софарма изготвени от Кей Би Си Секюритис, Елана Трейдинг, ПФБК и EquityPrivate? В едните оценката е около 2 лв., в друг 6 лв. на акция, къде е истината според вас?



В крайна сметка истината се предоставя от пазара. Разликите в заключенията на тези анализи се дължат на различни хипотези. В случая на Елана например се гледа компанията в дългосрочен план, в други случаи заключенията се базират на спекулации, които се разбра, че не са актуални.

- В анализите се сочи, че дългът на Софарма нараства бързо, включително предвид новия завод, има ли място за притеснение?



Именно предвид инвестицията в новия завод, която е най-голяма в историята на компанията е логично да се смята, че тази година е една от пиковите в това отношение. Все пак малко български компании могат да се похвалят с производствена инвестиция в такъв размер в условията на криза.

- Има спор между акционери на Софарма и Българска роза Севтополис дали предложеното съотношение на замяна е справедливо или в полза на една от двете акции. Някои казват „ако не беше Софарма досега Севтополис да са фалирали“, други казват „това не ни интересува, сегашните показатели на Севтополис изискват по-добро съотношение на замяна на неговите акции“, къде е истината в този спор?



- Ако Софарма не дава поръчки на Българска Роза – Севтополис, то в рамките на една година дружеството ще влезе в новини в стил ВМЗ Сопот. В такова състояние беше и когато взехме решение да инвестираме в негови акции.

Нашата цел не е да ощетим дребните акционери, но не е логично притежатели на незначително количество акции да очакват, че би трябвало да бъде направено всичко така, че те да бъдат щастливи, като в същото време бъдат ощетени много други акционери.

- Сега Софарма има двама основни акционери, плюс пенсионните фондове. Стабилна ли е тази акционерна структура?

Да.

- Защо Съветът на директорите предлага на ОСА да свали минималния праг за обратно изкупуване на 1 лев? Това свързано ли е с ваши очаквания?

- Причината е единствено в това, че естеството на нашия фондов пазар води до необходимост прекалено често да бъдат свиквани общи събрания на акционерите във връзка с тези решения. На това събрание предлагаме на акционерите да овластят ръководството да изкупува акции при изгодни условия.

- Кога да ви очакваме отново с мнение в Коментари на Investor.bg?



- Когато ми остане малко повече свободно време, когато ще мога да отговарям и на въпроси касаещи обувките  ми. До сега не смятах че това има значение, но в кръга на шегата обмислям да си купя маратонки.

 

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
VINS
преди 11 години
Статия като тази вдъхват силен и РЕАЛЕН оптимизъм. Може статията да е тенденциозна и да е "в точното време на точното място" но всичко което казва Донев в интервюто е вярно което е добър сигнал. Нямам акции на фармата и не е препоръка за нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Fiscalist
преди 11 години
Ха ха ха :D Особено последната част. Браво чичо Оги, свеж хумор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Е това за обувките вече кърти! :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още