IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Донев: Не успях да купя толкова акции на Софарма, колкото исках

Ако Софарма не дава поръчки на Българска Роза – Севтополис, то в рамките на една година дружеството ще влезе в новини в стил ВМЗ Сопот, заяви Донев

08:51 | 24.01.13 г. 19
<p>
	Огнян Донев <em>Снимка: Личен Архив</em></p>

Огнян Донев Снимка: Личен Архив

Вчера стана ясно, че Донев Инвестмънтс Холдинг АД е закупило 2 982 666 акции от Софарма АД на 21 януари 2013 г., а продавач на 4 053 002 акции е Финансова Консултанска Компания ЕООД на Любомир Павлов. След въпросните сделки акциите на Софарма АД поскъпнаха с около 10%.

В тази връзка потърсихме за интервю Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД и основен собственик на Донев Инвестмънтс холдинг АД.

- Г-н Донев, обявихте че сте купили част от акциите, продадени в последните дни. Във форума беше изказана теза, че купувачите са искали да купят повече акции, но продавачът не е имал повече за продаване и затова акциите на Софарма поскъпват. Има ли още акции за продаване?

За съжаление аз лично не успях да купя толкова акции колкото исках. Търсенето беше огромно, имаше много желаещи, а не всички реагирахме достатъчно бързо. Беше видно, че отново има много по-голям интерес, който не можа да бъде задоволен с предлагането на този пакет на пазара.

Когато има такива апетитни предложения се получава като в спорта: най-бързите печелят. От друга страна смятам, че подобни големи сделки предизвикват за дълги периоди изкривявания на пазара, които сега ще очакваме да се нормализират.

- Вие готов ли сте да купите още акции?

По-интересният въпрос, който с Вас трябва да задаваме, е някой готов ли е да продава още акции на тези нива.

- Кога ще бъде пуснат в експлоатация завода в Илиенци и какво не е готово за пуска?



Хубави откривания се правят, когато времето позволява, а не при минусови температури. Очакваме през февруари и март месец да съберем всички необходими документи за пускане на завода в експлоатация, а официалното откриване, както казах вече, ще направим през последващите по-топли месеци. Засега няма отклонение от първоначалния план заводът да започне да работи през първото полугодие на 2013 година.

- Заводът ще увеличи капацитета ви с 92%, показа документ на унгарски анализатор, имате ли нужда от този капацитет?



В  нашия случай е по-правилно да се говори за последния етап от модернизацията на производствените ни мощности. С тази инвестиция ще завършим цялостната промяна на лицето на компанията. Новият завод до голяма степен ще замени съществуващите ни мощности.

- Според същия този анализатор Tabex е вашият дългосрочен генератор на печалби, като има очаквания официалните власти във Великобритания да го предпочетат пред по-скъп аналог. Доколко Tabex е много ключов за вас?

- Tabex е един от десетте най-важни продукти в портфолиото на Софарма още повече, че той е оргинален продукт за компанията и освен това е фито продукт, което го прави уникален. Не е коректно да се каже, че е основен дългосрочен генератор на печалби, но със сигурност можем да твърдим, че в сравнение с останалите продукти в тази група Tabex има голям нереализиран потенциал.

Вероятно анализа, за който говорите, се базира на публикациите, касаещи Tabex в престижни медицински издания, които го сравняват с други продукти, които могат да се изполват за лечение на никотинова зависимост. Тези издания наистина правят заключения относно ефикасността и чуствително по-ниските разходи за лечение с нашия продукт.

Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
VINS
преди 11 години
Статия като тази вдъхват силен и РЕАЛЕН оптимизъм. Може статията да е тенденциозна и да е "в точното време на точното място" но всичко което казва Донев в интервюто е вярно което е добър сигнал. Нямам акции на фармата и не е препоръка за нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Fiscalist
преди 11 години
Ха ха ха :D Особено последната част. Браво чичо Оги, свеж хумор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Е това за обувките вече кърти! :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още