IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в цялата страна продължават

В София се стигна до тежък сблъсък между протестиращи и органите на реда, 14 ранени са приети в Пирогов

21:14 | 19.02.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шествието във Варна. <em>Снимка: БТА</em></p>

Шествието във Варна. Снимка: БТА

Група от около 2 хил. души се отправи след 20 часа към сградата на Енерго-про. Там те бяха посрещнати от полицейски кордон, пазещ сградата на дружеството. Протестиращите започнаха да замерят с камъни и различни предмети прозорците на дружеството и успяха да счупят няколко. Част от прозорците обаче бяха покрити предварително с дебел пласт материал, за да бъдат защитени от очакваните набези. Протестът във Варна и тази вечер завърши с изпълнение на българския химн и уговорката,че утре сборният пункт отново е пред Общината в 18 часа.

В Пловдив също се проведе протест, въпреки лошото време. Хората поискаха национализация на компанията ЕВН, която обслужва милион и половина българи от Южна България, предаде кореспондентът на Dnes.bg в града.

С минута мълчание протестиращите в Пловдив почетоха паметта на Васил Левски, после поискаха EVN да си ходи. Те скандираха и „Полицията е с нас”. Полицейското присъствие в района беше засилено. Протестът продължи с мирно шествие по Главната улица на Пловдив, което приключи с поклонение пред паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика.

Около 3 хил. души излязоха на протест и в Димитровград. Недоволните тръгнаха от общината, преминаха през строго охраняваната сграда на клиентския център на EVN и се отправиха към изхода на града към Хасково. Там те блокираха движението с викове "мафия", "оставка" и "Долу Бойко". Недоволните хвърляха и пиратки.

Хасково също се включи в протестната вълна тази вечер. Близо 400 души се събраха на централния площад, а от там с шествие през централните улици стигнаха до офиса на ЕVN. Жителите на областния град скандираха "престъпници" и "боклуци", поискаха правителството да подаде оставка и да се сформира служебен кабинет. Протести в Хасковско ще има и утре.

В Русе факелното шествие в памет на Васил Левски прерасна в протест и гражданско неподчинение, като бяха блокирани централни улици в града. Пред Паметника на Свободата участниците поднесоха венец и почетоха с едноминутно мълчание паметта на Апостола. След това всички започнаха да скандират "Оставка", "Мафия", "Дянков си замина, Бойко е наред". През цялото време русенската полиция осигуряваше коридор за протестиращите, като регулираше движението на превозни средства по улиците. 

Със запалени свещи, падане на колене и едноминутно мълчание в памет на Апостола на българската свобода Васил Левски започна поредният протест тази вечер на гражданите в Благоевград. Реакцията на управляващите след проявите на народното недоволство в цялата страна и предприетите от тях действия протестиращите не считат за победа, а за хвърляне на прах в очите, както се изрази Людмила Манова, една от организаторките на протестите в Благоевград. От микрофона прозвучаха призиви за оставка на правителството, за свикване на Велико народно събрание, за избори с мажоритарен вот, без партии. 

Протестиращите срещу високите сметки за ток и срещу монополите повече от 500 врачани се преместиха тази вечер и издигнаха лозунгите си пред сградите на дружеството "Водоснабдяване и канализация" и областната администрация. Основните искания към "В и К" бяха насочени към такса "дъждовна вода" и нередовното отчитане на изразходваната за месец вода. 

Протести се провеждат още в Бургас, Габрово, Силистра, Плевен, Каварна, Велико Търново и други градове на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 11 години
Май, по-добре, св,,а да му беше направила публично. По-щях да я разбера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
Вече писах, че протестите могат да бъдат разглеждани и като подкрепа за правителството. :)...Въпрос на гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
цитат " ГОВОРИТЕЛКАТА НА ХИЛЯДИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ ПИСАЛА БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ДО БОРИСОВ "Без коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, как методично насочват протеста на хората! Обърнете внимание, на думичките във всички въпроси към участници в протестите! Открийте най често употребяваните думички в тях / аз няма да ги споменавам за да не бъда тенденциозен/ ! При това от всичко медии! Забележете и лицата /"социолози" "икономисти" няма да ги назовавам/ които цъфнаха по телевизиите! :D ...Обаче,!!!! Няма да постигнат целта си. Няма условия за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още