IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой изпусна протеста от контрол?

Полиция и протестиращи си прехвърлят темата за агресията

08:53 | 20.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Окървавеният Милан Генадиев. Снимка: БТА</p>

Окървавеният Милан Генадиев. Снимка: БТА

За съжаление въпреки призивите от хората да не се подават на провокация, част от протестиращите снощи в София не ги послушаха.

Това са лица, които виждаме при много от протестите, които подстрекават и подбуждат към неподчинение и агресивни действия спрямо полицията и спрямо всичко останало. Такова мнение изрази директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов пред БНР.

Девет са лицата, които са потърсили лекарска помощ, от които по-голямата част са пострадали от хвърлени предмети от тези "протестиращи". Друга част са пострадали, когато са отблъсквани нападателите, опитващи се да пробият кордона на полицейските служители, обясни той.

25 са задържаните лица след протеста. От тях четири лица са непълнолетни. Останалите са задържани в ареста за 24 часа. Директорът на СДВР обясни, че характерно за подстрекателите е да използват за прикритие големите тълпи.

В много от формираните във Facebook групи в подкрепа на протестите срещу правителството се говори за прокатори. Обичайните заподозрени са футболните хулигани, които заемат челна позиция и провокират сблъсъци с полицията.

Йорданов призова да не се обръща полицията в основно действащо лице в този протест. Това са хора, на които е вменено от закона да опазват обществения ред, добави директорът на СДВР.

Един от пострадалите по време на протеста вчера в София 66-годишният Милан Генадиев заяви пред bTV, че полицията действа в комбина с агресивните агитки.

Той обясни, че докато минавал покрай задния вход на сградата на парламента, дочул разговор между полицаи и група от оказалите се впоследствие по-агресивни протестиращи.

„Офицер каза на агитката: „Минаваме на втори вариант”. Полицията действа заедно с провокаторите, тя ги дирижира, поне 7-8 момчета бяха. Причината е ясна - някой трябваше да даде „тон”, за да се покаже, че протестиращите са лумпени. А можеха още от началото просто да ги отделят хулиганите и да се справят с тях”, обясни 66-годишният строителен инженер, който се занимава със собствен бизнес.

Той бе един от хората, които си тръгнаха от снощния протест с окървавени глави.

В отговор шефът на СДВР определи твърденията на пострадалия протестиращ като недопустими.

„Има пострадали както от протестиращите, така и полицаи. Когато има нападение на тълпа, както се вижда и от кадрите, възможно е да има пострадал гражданин, който се е намирал там. Няма данни за бити деца и бременни. Сред задържаните има четирима непълнолетни. Част от провокаторите са спортни крайни фенове, доста агресивни", коментира Валери Йорданов.

Още криминални новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Определено има платени агитки които създават хаос, но това е протест на беднотията и липсата на светлина в тунела.Отчаянието на хората и слабите политици ги изведоха на улицата.Казвал съм го сто много пъти: Ролята на държавата е да създава правилата и да контролира спазването им. Това липсва през прехода.Трябват ясни правила и прозрачност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още