IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу пожела успех на Райков в преодоляването на предизвикателствата

Важно е новото правителство да осигури политическа и икономическа стабилност, изтъква председателят на ЕК по повод назначаването на служебен кабинет в България

23:19 | 12.03.13 г.
Барозу пожела успех на Райков в преодоляването на предизвикателствата

Пожелавам на премиера Марин Райков успех в преодоляването на предизвикателствата пред неговото правителство, се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, разпространено от неговата пресслужба и цитирано от БТА.

Изявлението на Барозу е във връзка с назначаването на служебния Министерски съвет в България.

ЕК е уверена, че служебното правителство на премиера Райков успешно ще води страната до предсрочните избори на 12 май. Важно е новото правителство да осигури политическа и икономическа стабилност, добавя Барозу.

Новия временен премиер на България Марин Райков обеща днес да отстоява фискалната дисциплина и обяви, че стремежът на оглавяваното от него правителство е да запази доверието на пазарите и да успокои протестиращите пред изборите на 12 май, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че решението на президента Росен Плевнелиев да назначи този служебен премиер и другите министри експерти е с цел да покаже пред протестиращите, че са налице явни проблеми в политическата класа, която хората смята за корумпирана и неспособна да подобри жизнените стандарти. Но българският президент се опитва също да увери ЕС и чуждестранните инвеститори, че България е в сигурни ръце, че ще следва строгата си фискална политика, за да поддържа стабилността на валутата си, а не да затъва в искания за нови разходи, заключва Ройтерс.

AP изтъква, че дипломат от кариерата поема поста на премиер и външен министър на България. Агенцията също цитира обещанието му стриктно да спазва бюджетната рамка за 2013 г., както и да предприеме стъпки за повишаването на доходите на пенсионерите и най-бедните. Марин Райков декларира също, че България ще се придържа и към ангажиментите си в НАТО и ЕС, посочва агенцията, като отбелязва, че за пръв път вътрешен министър на България ще бъде жена.

ИТАР-ТАСС цитира думите на служебния премиер, че неговото правителство е безпартийно и че приоритетната му задача е да подготви и осъществи предсрочните парламентарни избори, без да участва в тях. Служебното правителство няма да обсъжда промени в конституцията и изборния кодекс, нито да подготвя законопроекти, допълва агенцията.

DPA посочва, че това е третото служебно правителство на България от 1989 г. насам.

AFP изтъква, че Марин Райков е досегашен посланик на България в Париж и че дипломатът винаги е поддържал евроатлантическата политика на София. Новият български премиер ще трябва да използва дипломатическите си умения, за да се опита да успокои социалното напрежение, предизвикано от бедността и широкото недоверие към политическата класа, при ограничени правомощия на правителството си, отбелязва AFP.

ВВС подчертава, че Плевнелиев е имал големи проблеми в опитите си да запълни вакуума във властта, защото партиите от парламента са отказали да съставят нов кабинет след оставката на предишния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още