IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи с плоския данък след изборите?

В предизборната програма на БСП вероятно ще бъде вписано отмяната на плоския данък. Корпоративният обаче ще се запази в размер на 10%

08:55 | 25.03.13 г. 56
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво ще се случи с плоския данък след изборите?

В предизборната програма на БСП вероятно ще бъде вписано отпадането на плоския данък и въвеждане на подоходно облагане. Точните стъпки и доходи все още се анализират. Това коментира в студиото на bTV бившия министър на финансите от кабинета "Станишев" Пламен Орешарски.

По негови думи важен за фиска е корпоративният данък, който трябва да бъде запазен в размер на 10%. Това мнение подкрепи и финансистът Емил Хърсев, който също участва в дискусията. По негови думи дори е необходимо да бъде заложено в законодателството да не бъде променян размерът на корпоративния данък.

Да се премахне ли плоският данък?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 6108 гласа
"Плоският данък е добър в добри времена, за да насърчава предприемачеството", коментира и банкерът Левон Хампарцумян. Той обаче допълни, че сега времената не са добри и е необходимо първо икономиката да заработи.

Според Емил Хърсев един от начините да се задвижи икономиката е дерогиране на европейски изисквания, като например "щастливите кокошки", забраната за изкупуване на мляко от ферми, които не отговарят на изискванията. Не е необходимо да се съобразяваме с всички предложения на европейските чиновници, допълни той.

Грешката на управляващите сега е насоката на контролните органи към малките и средните предприятия. Извън регулациите и проверките остават големите предприятия, смята Пламен Орешарски. Според него в момента инвеститорите масово изтеглят своите активи и посочи, че доказателство за това е размерът на чуждите инвестиции през януари. "20 млн. евро са нищо, нула", допълни още той.

Минимална работна заплата 1000 лева?

Не може да се говори, че богатите трябва да плащат по-високи данъци, защото "богат" е относително понятие, коментира още Левон Хампарцумян. Според него и мярката за увеличаване на минималната работна заплата до 1000 лева, предлагана от партия "Атака", ще може да бъде осъществена само за около 2 месеца.

Икономистите бяха категорични, че изкуственото увеличаване на заплащането няма да доведе до увеличаването на потреблението, а само до увеличаването на безработицата.

Кипърската следа

България е далеч от кипърския сценарий, защото там сме свидетели на свръхзадлъжнялост на правителството. Идеята за теглене на заеми за повишаване на доходи и за социални придобивки обаче може да ни доведе именно до там, коментира Емил Хърсев. Финансистът обясни, че мерките за Кипър в момента удрят офшорните вложители.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Що се отнася до супата ще ти кажа следното: Аз за себе си се стремя винаги за съм коректен и хората ми да са добре и досега го постигам. Проблема е, че в една нерегламентирана система ти не можеш да оправиш всеки. Ти не може да си солидарен и да си сам обаче, просто това не работи. Във фирмата ни сме постигнали това, че хората ни да са добре платени и да са на светло и ако всеки направи това ще е една клачка напред. В момент, в който виждам как се предлагат глупости няма как да се мълча, защото познавайки пазара знам, че от тези мерки аз ще загубя конкурентност. Всичко това ще ме накара да търся сам врати и начини, с които да възстановя конкурентността. Иначе съм аут от пазара. И в твоя тон ще ти кажа, че на първо място във всяка една фирма в Германия стои Rentabilitaet, а не Ethikkodex.И ако тръгна да действам по друг начин, трябва да фалирам фирмата, която управлявам и да хващам куфарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 5
haqan
преди 11 години
За съжаление никоя партия няма да пипне плоския данък и така ще си продължими БСП иГЕРБ са лъжци като са отдолу говорят едно като се качат правят друго тъй че кучета си лаят кервана си върви и народното недоволство ще се качва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Виж приятелю, истината е следната. Завършваш в Германия, почваш работа за около 40' евро бруто. За да стигнеш до 100' евро трябва според мен доста хляб да изядеш в Германия - поне едно 20 години работа без издънки (тук не включвам трейдърите и техните бонуси в банките, но пък при тях нервите са огромни и е нормално парите да са в повече). В България, ако си добър, на подобна позиция се стига за между 5 и 10 години. Тук обаче се докосваш до съвсем друга среда, имаш право на много повече инициатива и отговорност. В Германия нещата са каналицирани и ти си просто поредната нишка. Поне аз го възприемам така.И аз говоря не за хора, които са се върнали след като са завършили, защото не са успели да се установят, а за хора започнали в немски фирми в Германия и дошли в България по тази ниша. Които предават опита си и развиват в България. Че има много които не стават е така, няма спор, но в България средата е мн различна. Тук успешен мениджър в Германия може и да не успее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Ясно е, че на някои хора хич не им се плащат повече данъци. А точно тези хора.....еми всички знаем как са забогатели голяма част от тях. А относно корпоративния данък- 10% е малко, реалността показва, че за инвеститора е по-важно нивото на корупцията, не толкова ниския данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
За нивото на заплатите което споменаваш съм съгласен, тъй като имам познати които се върнаха в БГ. и получават такива заплати. Без да засягам никого, трябва да кажа обаче, че голямата част от хората които се върнаха бяха такива, които не успяха тук(поне моите наблюденията). Щом си завършил тук трябва да знаеш нивото на заплатите за "управленски мениджмънт" са от Бруто 100 000 Евро наготе. А и друго ми прави впечатление. Говориш за начина на едва ли не укриване на данъци чрез самонаемане. Ами трябва да знаеш и как е решен този проблем в Германия-ЗАКОНОВО. думата ми е за Scheinselbstаеndigkeit както се сещаш. А какво научи от Германия за Solidaritaetsprinzip и Generationenvertrag да кажеш? Като чета постовете ти май нищо. А не трябва ли "завърналите се от чужбина образовани" да донесат хубавите неща със себе си? Или дефинираш хубаво - аз съм ръководен персонал другите да ... супата! Последното е причината, аз и моето семейство да не сме в България. Надявам се да не го приемеш лично :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Поисках си разбира се, и получих. Но това не решава проблема. В Германия не ми се е налагало да си я искам сам. Въпросът е в контрола и самосъзнанието, което комунистите се опитват да внушат не само, че не е нужно, а и че е вредно. И срещу това ще си пиша из форумите и ще гласувам на изборите. Другото Божа работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
За нивото на заплатите което споменаваш съм съгласен, тъй като имам познати които се върнаха в БГ. и получават такива заплати. Без да засягам никого, трябва да кажа обаче, че голямата част от хората които се върнаха бяха такива, които не успяха тук(поне моите наблюденията). Щом си завършил тук трябва да знаеш нивото на заплатите за "управленски мениджмънт" са от Бруто 100 000 Евро наготе. А и друго ми прави впечатление. Говориш за начина на едва ли не укриване на данъци чрез самонаемане. Ами трябва да знаеш и как е решен този проблем в Германия-ЗАКОНОВО. думата ми е за Scheinselbst
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 3
slavkovrr
преди 11 години
Колкото е задължението на продавача да ти издаде касова бележка (фискален бон), толкова е и твоето задължение да си я поискаш!А това продавача как ще смята, с *** , "калем" или на ум, си е негово право. Като не ти харесва обсужването, НЕ пазаруваш от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Напротив, не съм напълно съгласен с теб. Има два типа хора, които завършват в Германия. Единия е на тези, които казват "Германия е моята страна", заради цялата тази сигурност, която ти дава. Другите (като мен например) още са много привързани към България, смятат, че в България ще се издигнат в кариерата мн по бързо отколкото в Германия и считат дипломата си в Германия като инструмент за бъдещото си развитие в България. Казвам ти го като човек завършил в Германия, работил в Германия и от 6 години работещ за немски фирми и мисля доста добре познаващ проблематиката.А повярвай ми заплати от 5 до 8 хил. лв. за ръководещ мениджмънт не са мираж в България. Управленския взема и повече. Така, че напълно е възможно да получаваш нетно парите както би ги получавал в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
bat_lyubo
преди 11 години
Не разбирам, защо след като има 20% ДДС, намекват, че обикновения потребител допълнително ще се товари с по-висок данък по доходите, а и защо това би било необходимо... Едно лирическо отклонение би било - за да свие потреблението и да остави хората да висят в едно ежедневие без изглед за промяна?. А за 10% корпоративен данък бих предположил, че само българските корпорации го плащат, защото чуждите просто могат да си държат тукашните дружества на 0, защото парите за заплата си ги превеждат само когато е необходимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още