IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи с плоския данък след изборите?

В предизборната програма на БСП вероятно ще бъде вписано отмяната на плоския данък. Корпоративният обаче ще се запази в размер на 10%

08:55 | 25.03.13 г. 56
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво ще се случи с плоския данък след изборите?

В предизборната програма на БСП вероятно ще бъде вписано отпадането на плоския данък и въвеждане на подоходно облагане. Точните стъпки и доходи все още се анализират. Това коментира в студиото на bTV бившия министър на финансите от кабинета "Станишев" Пламен Орешарски.

По негови думи важен за фиска е корпоративният данък, който трябва да бъде запазен в размер на 10%. Това мнение подкрепи и финансистът Емил Хърсев, който също участва в дискусията. По негови думи дори е необходимо да бъде заложено в законодателството да не бъде променян размерът на корпоративния данък.

Да се премахне ли плоският данък?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 6108 гласа
"Плоският данък е добър в добри времена, за да насърчава предприемачеството", коментира и банкерът Левон Хампарцумян. Той обаче допълни, че сега времената не са добри и е необходимо първо икономиката да заработи.

Според Емил Хърсев един от начините да се задвижи икономиката е дерогиране на европейски изисквания, като например "щастливите кокошки", забраната за изкупуване на мляко от ферми, които не отговарят на изискванията. Не е необходимо да се съобразяваме с всички предложения на европейските чиновници, допълни той.

Грешката на управляващите сега е насоката на контролните органи към малките и средните предприятия. Извън регулациите и проверките остават големите предприятия, смята Пламен Орешарски. Според него в момента инвеститорите масово изтеглят своите активи и посочи, че доказателство за това е размерът на чуждите инвестиции през януари. "20 млн. евро са нищо, нула", допълни още той.

Минимална работна заплата 1000 лева?

Не може да се говори, че богатите трябва да плащат по-високи данъци, защото "богат" е относително понятие, коментира още Левон Хампарцумян. Според него и мярката за увеличаване на минималната работна заплата до 1000 лева, предлагана от партия "Атака", ще може да бъде осъществена само за около 2 месеца.

Икономистите бяха категорични, че изкуственото увеличаване на заплащането няма да доведе до увеличаването на потреблението, а само до увеличаването на безработицата.

Кипърската следа

България е далеч от кипърския сценарий, защото там сме свидетели на свръхзадлъжнялост на правителството. Идеята за теглене на заеми за повишаване на доходи и за социални придобивки обаче може да ни доведе именно до там, коментира Емил Хърсев. Финансистът обясни, че мерките за Кипър в момента удрят офшорните вложители.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 11 години
Напълно съм дъгласен с теб.Да не забравяме, че плоския данък е и възможност на българите в завършили в чужбина да се върнат в България. Ще получават брутно по малко пари, но ще компенсират нетно.Така не само, че масата български фирми ще влязат в пак в сивата икономика, но и все по малко ръководни кадри в чуждите компании ще имат интерес да се върнат в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 46
mos70
преди 11 години
Още в началото на годината бях писал (в друг форум), че плоският данък задължително трябва да бъде премахнат! Не е справедливо, този който взема 500 лв, след облагане да взема 450 лв, и това да му намалява покупателната способност (50 лв си е сметката за ток). А в същото време, този дето взема 5 хилки, и той да е обложен с 10% и да вземе 4500 лв...той няма да ги усети!Данъка трябва да се промени, при това с рязък наклон в посока на високите доходи! Тези пари, които ще влязат в повече в хазната, ще отидат за майки с деца и пенсионери!Само не ми скачайте, че ще се увеличи безработицата. Като съкратите персонала, ще ви паднат и печалбите....не си мислете, че тези, които останат, ще вземат да ви работят повече- това няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Че как кой?? Очевидно следващото поколение естествено. Днес родителите теглят заеми, за да купят по-голямо и по-просторно жилище за децата си, да ги образоват, възпитат и т.н. Но на този свят няма безплатен обяд, след като тези деца станат в трудоспособна възраст, те трябва да плащат тези дългове, понеже те самите са ги генерирали и да теглят нови за своите деца и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
"Грешката на управляващите сега е насоката на контролните органи към малките и средните предприятия. Извън регулациите и проверките остават големите предприятия, смята Пламен Орешарски". Не е грешка Орешарски не е грешка. Колкото ти си безпартиен, като депутат от комунистическата партия, и финансов министър на БСП (та дори и коалиционен), толкова и това е грешка. В центъра на София правя сметка в магазин за дрехи за 1400 лв. и чакам (както и всички пред мен) 15 мин. да ми сметнат с *** сумата, при положение, че има баркодове на етикетите. Касова бележка-НЯМА. Същото за 300 лв. сметка пак в центъра на София във верига за бързо хранене(собственост на партиен функционер). Групи по 3-4 човека точат десетки милионо ДДС. Това Вие и вашата партия го сътворихте и сега трябва контрол, за да бъде разрушено. Жалко само за честните хора, но покрай сухото гори и мокрото няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 11 години
""Плоският данък е добър в добри времена, за да насърчава предприемачеството", коментира и банкерът Левон Хампарцумян". Този "банкер" дали е чувал нещо за цикличност на икономиката. Намаляване на данъчната тежест като антициклична мярка разбирам, ама в момент на подем, вместо държавата да събира данъци и да чисти дългове, дай да намаляваме данъците, демек приходите на държавата, пък като закъсаме просто правиме още дългове, а кой ще ги плаща ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 3
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
С тези глупости ще ударят средната класа в страната и ще я натоварят да плаща за всичко. Не че нещо, ама като махнат плоския данък какво ще стане, масово ще започнат пак всички да се осигуряват на минималната заплата, за да не плащат данъци. В държавата ще влизат по-малко средства, а натрупване за пенсии няма да има. И какво, след 30 години тези хора ще излязат в пенсия, според натрупаните средства тя пак ще е мизерна и тия балъци дето са се осигурявали чинно на според законите ще им вземат от натрупаните пари, за да нахранят, тези които са заобикаляли закона. Ей за това нещата не вървят, няма ред и законност. Вместо да стимулират хората да търсят начини да получават по-високи доходи, те ще ги посекат и ще помилват тези, които са с ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 13
lordrad
преди 11 години
Богат се става по два начина.Крадене или яки заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
studioaa
преди 11 години
Не вярвам БСП да посегне са плоския данък, първо защото тя го въведе и втори това беше потвърдено от последните изказвания на Пламен Орешарски. Абсурдно е да се вдигат пенсиите след като има десетки хиляди псевдо-инвалиди, инвалиди по документи само, които точат хазната със социалните си привилегии. Глупаво би било да се вдигат и пенсиите на "старите" пенсионери над 75г, понеже те са докарали държавата до 2 фалита на младини и цинично от тяхна страна да искат още пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 4
data
преди 11 години
прогресивното облагане също има своите предимства - като автоматичен фискален регулатор на инфлацията . Проблема е не дали е добро или лошо пропорционалното облагане - а кое е добро или лошо за страната . Аз твърдя че поради липсата на данъчна дисциплина и култура в народонаселението данъците трябва да бъдат изключително опростени - от тази гледна точка плоския данък продължава да бъде полезен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 14
lordrad
преди 11 години
Каква икономика стига майтапи.Веднага цялото правителство и нродното събрание да отиват в Брюксел за едно спасително заемче от 100миларда евро в брой.Заплати и пенсии минимални по 600евро.Детски за бели майки 200 евро на всяко дете при три деца пенсиониране на майката.*** по селата да работят на нивите и ще имат заплати.Конфискация и национализация на парите и имотите на олигарсите в страната.Триинстанционно наказателно производство в рамките на три месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още