IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още пет проби доказват наличие на конско вместо телешко месо

Нерегламентирано конско месо имало в саздърма, колбаси и кайма

20:57 | 04.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Още пет проби доказват наличие на конско вместо телешко месо

Пет положителни проби за нерегламентирано наличие на конско месо вместо телешко са установени при изпратената четвърта партида от 25 проби, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Изпратени са за изследване и проби конско месо от регламентирани кланици за наличие на фенилбутазон, както и за други нестероидни противовъзпалителни средства, като резултатите от изследванията са отрицателни.

Така при изпратените за месец март 100 проби, беше констатирано наличие на конско месо, необявено на етикета, при общо 8 продукта - саздърма, колбаси и кайма.

За всяка от констатираните партиди с отклонения е уведомен Европейския компетентен орган чрез Системата за бързо предупреждаване за опасни храни и фуражи – RASFF.

За наличието на конско месо в създърмата Investor.bg писа още преди десет дниПоложителната проба бе открита в последния "комплект" от 25 проби, които агенцията изпрати за тестване в лаборатори я в Германия. Миналата седмица ведомството изпрати други 25 проби, но тогава немската лаборатория откри нерегламентирано наличие на конско месо в 4 от тях. 

Още подобни новини за България четете в Dnes.bg

Всичко за скандала четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още