IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинска банка ще бъде приватизирана до една година

Столичната община ще продаде акциите си във финансовата институция, въпреки че дълго се бори да си върне контрола над нея

21:38 | 30.05.13 г. 1
Общинска банка ще бъде приватизирана до една година

Общинска банка ще бъде приватизирана до една година, съобщи пред Bulgaria On Air Любомир Дацов, член на Столичния общински съвет от групата на НДСВ, след като по-рано днес местният парламент на София реши да включи акциите на общината във финансовата институция в годишния план за приватизация за 2013 г.

Единствено общинарите от БСП са гласували “въздържал се”, останалите са подкрепили предложението, уточни Дацов.

“Общинска банка беше в доста лошо състояние в последните години, но след като Столична община си върна управлението върху нея, показва много добри резултати, коментира той.

След като през 2011 г. банката отчете загуба от 11,4 млн. лева, през 2012 г. отчита печалба от над 6 млн. лева. „Тя показва добри резултати и имаме какво да сложим на масата“, посочи Дацов.

Столичният общински съвет ще търси стратегически инвеститор. Приходите от приватизацията пък ще се пренасочат за изграждането на инфраструктурата, вместо да се взимат заеми, поясни Любомир Дацов.

По думите му мнението, че тази банка не играе съществена роля в икономиката в София, както други обществени предприятия, е единодушно. „От началото на миналата година имаше много конфликти с тази финансова институция и не е подходящо Столичният общински съвет да представлява собствеността й“, допълни той.

„В България започна да тече процес на консолидация на банките, както в Европа, така че аз се опитах да предвидя какво ще се случи с финансовата институция след две години“, коментира още общинският съветник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mobiman
преди 10 години
"В България започна да тече процес на консолидация на банките..."Някой знае ли кои са банките които участват в този процес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още