IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд допусна за разглеждане жалбата на ГЕРБ за касиране на вота

Съдът отказа обаче делото да се гледа в открито заседание

17:14 | 31.05.13 г. 21
Конституционният съд допусна за разглеждане жалбата на ГЕРБ за касиране на вота

Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество искането на депутатите от ГЕРБ за оспорване на законността на изборите от 12 май, съобщиха от съда.

Вносителите на жалбата посочват, че в деня за размисъл и в деня на изборите е извършена недопустима агитация, като „трайно обвързани с определена политицеска сила“ социологически агенции са изнасяли данни, довели до промяна на обществено-политическите нагласи за гласуване.

Според тях гласуването в чужбина е извършено в противоречие с правилата от Изборния кодекс, както и че при водене на регистъра на жалбите в Цeнтралната избирателна комисия (ЦИК) не са спазени нормативните изисквания.

Вносителите смятат също, че е извършено и купуване на гласове в изборния процес в редица райони и избирателни секции. По делото са приложени и три тома доказателства.

Конституционният съд е изискал от ЦИК да предостави резултатите от проверката на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството на избирателните списъци от проведеното гласуване в Република Турция.

Съдът обаче е оставил без уважение искането да бъдат изискани от Върховната касационна прокуратура материалите по образуваното досъдебно производство за изборните бюлетини, които бяха открити в печатница в Костинброд.

Съдът също така е отказал делото да се разглежда в открито заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
..."Конституцията не допуска касиране на целите избори за НС и това е логично, защото ГЕРБ ще трябва да искат касиране и на избраните си депутати".... Не коментирам логиката на конституцията, макар че има какво да се коментира по нея! Все пак жалбата е била допусната! И то от СЪД -ООД // ООД ограничено отговорно дружество/! ...и такатова което питам е:Защо оставят БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането, да бъдат изискани от Върховната касационна прокуратура материалите по образуваното до съдебно производство за изборните бюлетини, които бяха открити в печатница в Костинброд !!!!!???? Каква е обосновката!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Евала, отговори правилно и абсолютно коректно. До Деант, ако имаше за какво да ги осъдят до сега щяха да са го направили и Доган, който не понасям, и Сергей Станишев. Но явно няма. Има друго обаче - ГЕРБ-ерите има за какво да ги осъдят и те ще го направят! Те ще бъдат първите. Защото ти не можеш да пипаш самите устои, основите на държавата, да изкаш да я изклатиш, да наложиш нов ред, терор и да задушаваш всичко що можеш и да останеш ненаказан. Друг това не си го е позволявал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 11 години
Намерените нелегални бюлетини са само част от произведената "свръхпродукция" над Договора, в който незаконно са предвидени 700 хиляди бюлетини над законния брой и те са били протоколирани и предадени на държавните органи преди 8 май. Та освен тях (тези 700 хиляди) са отпътували поне 350 хиляди като "бонус" към определени "трудни" райони. Бочо затова циври на умряло, защото 350 хиляди бюлетини му дават 10%, точно колкото предвиди Мира Мършата, а гафът го лиши от абсолютно мнозинство. Но ако сметнем реално, имат около 60 мандата без мошенгии. И това го знаят много добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
aldy
преди 11 години
Конституцията не допуска касиране на целите избори за НС и това е логично, защото ГЕРБ ще трябва да искат касиране и на избраните си депутати. Което си е жива шизофрения или нещо по-тежко. Ако искаха касиране за определени мандати, тогава може и е нормално. Ама те не са баш от тия... В Избирателния кодекс може и да има такова нещо, но то е съотносимо само при избори за президент. Там няма мандати. Види се, Монтанската "школа" в правото има широко тълкуване на Конституцията, толкова широко, колкото е широка душата на Монтанската фея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Съдът обаче е оставил без уважение искането да бъдат изискани от Върховната касационна прокуратура материалите по образуваното досъдебно производство за изборните бюлетини, които бяха открити в печатница в Костинброд."Ха сега де ! ? Защо ли? Нека се обосноват причинно-следствено! Интересно би било. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Съгласен съм с теб! Всички долни мафиоти от ГЕРБ - в затвора! Искам обаче и останалите мафиоти в затвора. Доган да не си мисли, че ще излезе в пенсия и ще живее спокойни старини. Станишев също има за много неща да отговаря, незнам защо гледаш така едностранно на въпроса? Да не би и ти да си платен, като нас ама от другата страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
LuckyYou
преди 11 години
Платени драскачи - продължавайте със мръсния, вулгарен, гнусен и примитивен ГЕРБ-ерски език. Много надалеч ще стигнете, особено в този форум. Залезът на тази измислена престъпна група трябва да се осъществи за благото на нацията. За да отървем от физкултурниците, стигащи дори и до форума на инвестор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
kroum
преди 11 години
нова българска порода *** успешно се интегрира между мюсулмани,пример за това е шопарчетчо Делян Пеевски в ДПС,нищо чудно наши свиневъди да атакуват Турския пазар с новата порода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Та КС да не са независими, да не би и те да не играят в комбината!Та нали огромната борба е за там!И плюс това, ГЕРБ го правят най-вече като символика, че имат право да го направят!Плюс, тия трима от ДПС от София, как влязоха в парламента?за това става дума.Защото са ни яхнали едни и същи родове от време оно!Но и те ще идат при Румен Спасов и няма да им помогнат милионите да векуват!А мъртвите души къде отидоха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 16
LuckyYou
преди 11 години
Съдът обаче е оставил без уважение искането да бъдат изискани от Върховната касационна прокуратура материалите по образуваното досъдебно производство за изборните бюлетини, които бяха открити в печатница в Костинброд. Ето това е ключово за изхода на делото. След като съдът е отказал, а то реално е правилно да откаже, защото самите изборни бюлетини не са отишли по места и реално не е имало (доказана) манипулация, това означава ЧЕ КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ НЯМА ДА ИМА. ГРОБ сами си направиха изборите така, че да не могат да се касират. Сега с техните камъни по тяхната глава - няма как да им се отвори парашута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още