IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Бизнесът да спре да се оплаква и да обучи персонала

Реформите няма как да се случат, ако постоянно се спират и започват отначало, коментира бившият социален министър от кабинета на Иван Костов

10:34 | 17.06.13 г. 13
Иван Нейков: Бизнесът да спре да се оплаква и да обучи персонала

Бизнесът трябва да спре да се оплаква от държавата и после пак да търси подкрепа от нея, заяви в ефира на Bulgaria On Air Иван Нейков, бивш социален министър и настоящ председател на управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика.

Според него е крайно време бизнесът да създаде своя политическа партия, за да има представителство в парламента. В подкрепа на изказването си той посочи, че бизнесът е предложил над 90 мерки на предходните управляващи, които не са намерили приложение. В новия парламент „хората с десни убеждения, които имат свой бизнес, добра квалификация и получават не лоши заплати, не са представени в народното събрание“, подчерта Нейков.

Според него бизнесът трябва да се заеме и с квалификацията на кадрите, от които има нужда.

„Липсата на квалифицирани кадри се превръща в основен проблем на конкурентоспособността“, коментира Нейков. Той препоръча бизнесът вместо да недоволства, че държавата не подготвя нужните кадри, да се заеме с тяхното обучение.

По думите му увеличението на доходите няма как да се случи без повишаване на квалификацията. „Не можем да чакаме инвеститор, който да наеме нискоквалифициран персонал. В социалната сфера бързите решения не са добър вариант“, обясни Нейков и допълни, че промените в тази област са продължителен процес. В този смисъл решението на новото правителство да спре пенсионната реформа е било грешно.

Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, коментира Нейков, а първата стъпка в тази посока е изравняването на възрастта за излизане в пенсия между мъжете и жените. Той обясни, че в момента възрастните жени са обречени на бедност, тъй като получават по-ниски заплати докато работят, пенсионират се по-рано и живеят по-дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
leonidoff
преди 10 години
Коментара ви само потвърждава казаното от мен долу. Приличате ми на MBA на снимката, обаче съм сигурен, че предпочитате да ви наричат директор вместо мениджър :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 13
slavkovrr
преди 10 години
Айде спрете да давате акъл на бизнеса! Ако толкова много разбирате, станете бизнесмени! Бизнеса иска само едно- предвидима, сигурна и правова среда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
leonidoff
преди 10 години
Обучение и реални възнаграждения. Крайно време е и бизнеса да разбере, че не сме в условия на планова икономика вече. Качествените кадри не са даденост и трябва да се борят за тях и да ги задържат със социален пакет, както е във всички пазарни икономики. С трици маймуни не се ловят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още