IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на първо място в Европа по износ на билки

Страната ни печели 30 млн. евро годишно от експорт на лечебните растения

11:54 | 23.06.13 г.
България е на първо място в Европа по износ на билки

България е на първо място в Европа по износ на билки, показват данни на Асоциацията на билкарите и гъбарите в страната. Според тях страната ни печели по 30 млн. евро годишно от експорт на лечебните растения.

В навечерието на един от най-старите празници у нас - Еньовден, българските билкари очакват още повече приходи.

Според фармацевта Йонка Димитрова билковият бизнес у нас се развива доста бурно. Българският климат и географска ширина са благоприятни за лековитите растения.

За нуждите на нашата икономика се ползват около 1000 тона билки годишно, а останалите количества се изнасят. Растенията се използват най-вече във фармацията за производство на хранителни добавки и за лечението на много болести.

„Търсенето на билките е голямо, така че лично за фармацевтите, занимаващи се с тази дейност, е доста добър бизнес“, посочи Димитрова.

Данни на Асоциацията на билкарите и гъбарите у нас показват, че България се нарежда на първо място в Европа по износ на лечебните растения, като най-предпочитани са корените и листата от коприва.

За българите, лечението с родни билки е значително по-евтино, отколкото за чужденците които ползват наши растения. Цената на 250 г микс струва около 10 лева, което е с близо 30% по-евтино, отколкото цената в чужбина.

Фармацевтите у нас се жалват, че естествените находища на лековити растения намаляват, а използването им в световната промишленост нараства.

Репортаж по темата вижте във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още