IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аукционът за 10,5-годишни ДЦК пропадна поради технически проблем

При постигната средна доходност от 4,01% Министерството на финансите взе решение да отхвърли всички поръчки

14:10 | 23.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аукционът за 10,5-годишни ДЦК пропадна поради технически проблем

Неуспешен опит за провеждането на аукцион за продажбата на държавни ценни книжа (ДЦК) отчете Българската народна банка (БНБ) вчера. Целта беше продажбата на част от емисията на 10,5-годишни ДЦК на стойност 50 млн. лв. с падеж 9 юли 2023 г.

Причината е възникнал технически проблем, поради който част от участниците не успяха да подадат заявките си, поясняват от Министерството на финансите (МФ). Поради тази причина бе взето решение всички постъпили поръчки да бъдат отхвърлени. В аукциона участваха 11 първични дилъри на ДЦК.

В съобщение до медиите от МФ отбелязват повишения интерес на инвеститорите в български ДЦК и уверяват, че същото количество ще бъде предложено за продажба на по-късен етап.

По информация на БНБ, поместена на сайта на банката, до участие в аукциона са били допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 58 400 000 лв., в това число несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 6 100 000 лв., което е повече от предложения обем.

Средната доходност по българските ДЦК, изчислена съобразно методиката, използвана от МФ, е 4,01%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
mnz
преди 10 години
Лошо, случило се да има технически проблем, какво да се прави.Иначе, нека лихвата да е ниска, да се види напредъка на страната ни, да се знае че сме остров на стабилитета и не искаме високи лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още