IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Не се планира повишаване на осигуровките тази година

Препоръките на СБ и на ЕК за пенсионната система имат дългоспочен характер, каза управителят на НОИ

12:37 | 20.09.13 г. 1
Б. Петков: Не се планира повишаване на осигуровките тази година

Със сигурност тази година в бюджета не се предвижда увеличение на социалните осигуровки с 2%. Към момента това не е предвидено в рамката на бюджета. Това заяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Той посочи, че социалните осигуровки да се увеличат с 2% е една от препоръките на Световната банка. "Тази тема досега не е коментирана. Конкретното предложение е с по-широка визия и то засяга процеса на подготовка на проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година", обясни той.

По отношение на предложението за изравняване на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените Петков коментира, че това отново е препоръка от страна на Европейската комисия. „Но препоръка, отново с дългосрочен аспект, за да се определи дата и начин, по който да се постигне това постепенно изравняване на възрастта. За България не е късно да се случи", допълни Петков.

Във връзка с предложението на кабинета за спиране на увеличението на възрастта за пенсиониране Петков каза, че все още не е взето крайно решение за следващата година, въпреки че има предложения през 2014 година хората да се пенсионират с възрастта на тези, които са се пенсионирали през 2013 година. "Това също не е окончателно решение. Крайното решение ще се вземе от българското правителство", уточни той.

По повод на коментарите за отпадането на тавана на пенсиите и възможните варианти управителят на института каза, че вариантите са много, а  в общественото пространство са станали известни едва четири от тях.

„Тази тема продължава да занимава Консултативния съвет  по отношение оптимизирането на осигурителната система. Както подчерта и министър Хасан Адемов тя ще бъде тема и на следващото заседание. Убеден съм, че ще се намери решение, което ще отговаря най-точно на критериите, спрямо които трябва да бъде взето", категоричен бе шефът на НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
НАЛАГАТ НИ ГЛАД, НАСИЛСТВЕНО НАЛАГАТ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ И НИ СМЯТАТ ЗА ***!- ВЗЕХА НИ ПАЗАРИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ ЗАВОДИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- РАЗОРИХА СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО - ЗАМЪЛЧАХМЕ- ЗАТВОРИХА НИ РЕАКТОРИТЕ ЗА ЕВТИН ТОК В КОЗЛОДУЙ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ 10% ОТ СПЕСТЯВАНИЯТА ЗАМЪЛЧАХМЕ- НА 90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НАПРАВИХА ДОХОДИТЕ ПОД СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ ОТ 566лв. МЪЛЧИМ- ПРОБУТВАТ НИ СКЪПИЯ ФОТО ТОК НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСОВА ДО КОГА ЩЕ МЪЛЧИМ???ПО-УМНИТЕ ОТ НАС КАЗВАТ : - Едно унижение, което не получи подобаващ отговор, става причина за все нови и нови унижения Роналд Рейгън!!!ВСЕКИ ПЪТ, КАТО ЗАМЪЛЧИМ, ТАКА И СТАВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още