IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на цените на производител намалява с 0,2% през септември

Спад на цените е регистриран в добивната и в преработващата промишленост

12:06 | 30.10.13 г.
Индексът на цените на производител намалява с 0,2%  през септември

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2013 г. е с 0,2% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1,6%, и в преработващата промишленост - с 0,2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 1,9%, при производството на химични продукти - с 1%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0,7%. Увеличение е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,4%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2013 г. спада с 3,5% в сравнение със същия месец на 2012 г. Цените намаляват с 8% в добивната и с 2,8% в преработващата промишленост, както и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,9%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо септември 2012 г. е отчетено при производството на основни метали - с 5,4%, при производството на хранителни продукти - с 2,3%, и при производството на химични продукти - с 2,1%. Увеличение на цените се наблюдава при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 9,1%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,4%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4,5%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2013 г. няма изменение спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2,5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,2%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение с 0,2%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1,8%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0,4%, а намаление е отчетено при производството на хранителни продукти - с 1,7%, и при производството на химични продукти - с 0,5%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2013 г. спада с 4,2% в сравнение със същия месец на 2012 г. В преработващата промишленост намалението на цените на производител е с 3,5% спрямо септември 2012 г.

По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 10,3%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3,7%, и при производството на хранителни продукти - с 2,4%. Увеличение е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5,6%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5,2%, при производството на напитки - с 3,4%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още