IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Орешарски: Възстановяването на икономиката е ключово предизвика-телство

Няма нужда от смяна на правителството, ако администрацията работи в интерес на хората, заявява премиерът в интервю за Bloomberg

18:59 | 12.11.13 г. 10
Пл. Орешарски: Възстановяването на икономиката е ключово предизвика-телство

Той изтъкна, че заемът от 360 млн. евро ще се използва за рефинансиране на дълга и за финансиране на дефицита до края на настоящата година. „Изцяло оставаме в лимитите на дълга, които бяха гласувани в Закона за бюджета преди актуализацията му“, подчерта министър-председателят.

Енергетиката

За новата емисия облигации на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Орешарски е лаконичен – голяма част от постъпленията по думите му ще се използват за рефинансиране на стари дългове, както и за инвестиционни разходи.

“В енергетиката е важно да освободим предпоставките за експорт. Надяваме се това да донесе повече парични постъпления на енергийния сектор като цяло”, коментира той.

Орешарски съобщи, че правителството готви регулация за сектора на “зелената” енергия на базата на добри практики, които вече съществуват в европейски страни.

Що се отнася до проекта за втора ядрена централа край Белене, според премиера той е на етап анализ и преценка – на първо място за дългосрочните нужди от електроенергия на нашата страна и региона, както и на възможностите да бъде привлечен стратегически външен инвеститор. „Страната няма възможности да строи със собствени средства, така че е ключово наличието на стратегически западен инвеститор“, добави премиерът.

На въпрос за 7-ми реактор на АЕЦ Козлодуй министър-председателят заяви, че се работи и по този въпрос. „Не сме прекратили дейността, тъй като считаме, че има място да се разработва и такъв вариант”, посочи още Орешарски.

Управлението

Според министър-председателя постижение на неговия кабинет е постепенното възстановяване на инвестиционния климат. „Освободихме страната от страха. Мисля, че това се отразява в по- висока инвестиционна активност. Надявам се да го видим като тенденция и в макроикономически план следващата година“, каза премиерът. Той изтъкна и мерките в посока облекчаване на административната тежест.

Според министър-председателя хоризонтът на управление ще определи самото правителство и резултатите от дейността му.

„Колкото са по- добри те, колкото по- бързо успяваме с мерките за възстановяване на икономиката и от тук – стъпки към подобряване на доходите и стандарта на живот на българските граждани, толкова по- дълъг ще бъде и хоризонтът. Ние работим със стандартния хоризонт от 4 години, а в отделни случаи не се работи с хоризонти, а с цели, мерки и инструменти“, каза премиерът.

По думите му няма нужда от смяна на правителството, ако администрацията работи в интерес на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Ще рестартират геноцида над народа! Собствената си дупетатска мафия! НЕ ИСКАМ ТОК ОТ ФОТОВОЛТАИЦТЕ НА ДУПЕТАТИТЕ И СВЪРЗАНИТЕ С ТЯХ ЛИЦА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Значи, първо спирате всички свободни чужди инвестиции които излизат извън контрола на поръчания входящ поток, после с неизпълнение на задълженията към бизнеса, (включително плащания по проекти и програми) го фалирате директно с регулации и чрез увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, и накрая вдигате данъци и осигуровки на местните (за да изплащат усвоените от Вас пари по проекти и програми, изпълнени с удобно взети от името на маймуните пари на заем в тяхно име - държавен и общински бюджети) + всякакви предложения за нови данъци (застраховка имоти) и ще рестартирате ... кое??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
др. Орешарски, не знам вярвате ли си на тези глупости които плещите? Икономика не се стимулира с вдигане на данъци и увеличаване на осигурителни вноски.Ще го обясня като на полу-пълен ***:- Когато искаш със един автомобил (кола бе, кола) да изкачих един баир ( нанагорнище) не отнемаш газта! Не икономисваш бензин,нафта, гориво! Ами форсираш, за да има мощност, за да може колата ( афтумубила бе) да има мощност да преодолее препятствието заедно с товара на дебелия или не толкова ***, който го кара. Ъндърстенд ми, Орешарски? Или пак да обясня? Ама икономист,финансис и банкерин ( набеден) като некой инджинерини химици, само бой ги оправя, нищо друго! Иначе ще провалят света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
То тази трагедия на хорър си бие отвсякъде! Със елементи на гнусно гей порно между социаглисти и педесари :)Време е някой да изхвърли ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
гОркият Орешарски... като герой от трагедия го виждам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
А чуждите инвеститори как ни оценяват?50% надолу спрямо миналата година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
alexx
преди 10 години
Пазарите ги наблюдават и ни оценяват доста добре, въпреки протестите. Потърси емисиите и ще се убедиш. Даже днес има една сравнително малка 7 годишна емисия на 2.88%.В четвъртък НСИ пък ще обяви експресни данни за БВП трето тримесечие и аз лично очаквам добри данни, съдейки по различни индикатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 4
kurta007
преди 10 години
Олигарски пионката е пътник ,както и цялата комунистико-турска крадлива *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 3
mapto
преди 10 години
Няма как да има нито стабилност, нито възстановяване без обществено доверие. Орешарски уж е икономист, а не разбира такива елементарни неща. Да няма случайно диплома от УНСС?Но скоро той сам ще се убеди, че и нисколихвени кредити няма да има. На пазарите работата им е да наблюдават събитията и да реагират според тях. От България новините в никакъв случай не са оптимистични - от протестите до ксенофобията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още