IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Овчаров: ГЕРБ финансираха общините за личен пи ар

500 млн. лв. са за инвестиции, не е казано, че трябва да се даде на всички, коментира бившият министър на икономиката

22:12 | 10.02.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Румен Овчаров: ГЕРБ финансираха общините за личен пи ар

Най-малко ГЕРБ и Бойко Борисов могат да говорят за справедливо разпределение на средства за общините, коментира в ефира на Bulgaria On Air Румен Овчаров по повод покана на ГЕРБ към премира Пламен Орешарски за среща с кметове от партията, на която да бъде обсъдено разпределението на средствата по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите".

По думите на Овчаров при управлението на Борисов средствата за общините са били раздавани и използвани за пи ар на тогавашния премиер. За първи път тази година имало специално заделен ресурс в бюджета за инвестиции по проекти на общините.

„Не е казано, че трябва да се раздаде на всички, а само на най-нуждаещите се. 500-те милиона са средства, които трябва да бъдат инвестирани”, коментира още Овчаров. Той допълни още, че 25 млн. лв. са предвидени за общини, чиито кметове са членове на ГЕРБ.

Овчаров коментира и изказването на настоящия икономически министър Драгомир Стойнев, че държавата ще спасява закъсали предприятия, които са структуроопределящи за българската икономика. Според Овчаров преди това трябва да се определи кои са тези предприятия и по какви критерии ще става подборът на затруднени бизнесмени.

„Ако ще спасяваме държавни предприятия, защо не спасяваме тези, които са в сферата на енергетиката, където има държавно участие”, запита Овчаров. Той посочи още, че от миналата година е ясно, че над 130 хил. малки и средни предприятия нямат работа и попита защо не се мисли за тяхното спасяване.

Овчаров коментира и включването на АБВ в предизборната битка за Европейски парламент с думите на американския главнокомандващ генерал Дъглас Макартър в първата Корейска война: "Грешна война, с грешен противник, на грешна територия, в грешно време".

Овчаров подчерта, че БСП върви по острието на бръснача с грешните решения, които взима.

„Но кой е другият избор? Моето мнение е твърдо, че Борисов трябва да бъде държан далеч от властта”, посочи Овчаров и допълни, че това е първата задача на БСП. Втората е категорична победа на изборите през май. По думите му това ще развенчае „мита за непобедимия Борисов”, с което ГЕРБ още повече ще се отдалечат от властта.

„Точно евроизборите ще дадат възможност за освобождаване и на останалите партии", коментира още Овчаров, като допълни, че никоя партия от управляващите няма да свика извънредни избори, ако не мисли, че може да ги спечели. По думите му „третата ключова задача е българската политика да се освободи от неясните икономически връзки”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
А те финансират общините за да може друг да си прави ПР(->ДПС)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Принципно е прав - всяка власт у нас харчи държавния бюджет с цел следващите избори. И за друго прав - спасяването на точно определени предприятия нанася пряка вреда на икономиката и данъкоплатците. По добре предприятията да се освободят от множеството утежняващи режими и да се оставят на собствените си възможности. Иначе в БСП са способни да се върнат назад и до "Софийското море" ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още