IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите видяха прикрита подготовка за нови съкращения в БДЖ

Те искат спиране на действията по съкращения на персонал, които нарушават договореностите между социалните партньори

16:39 | 14.05.14 г.
Синдикатите видяха прикрита подготовка за нови съкращения в БДЖ

Железопътните федерации към КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват за спиране на всички действия по съкращения на персонал в БДЖ, които нарушават договореностите между социалните партньори, пише в съобщение на КНСБ до медиите.

В декларация, адресирана до министъра на транспорта Данаил Папазов, те заявяват, че се извършва „прикрита подготовка за нова оптимизация на персонала”, което е грубо нарушение на договореностите в колективните трудови договори и на социалния диалог.

„В момента тази оптимизация е абсолютно необоснована, тъй като БДЖ отчете ръст през последните месеци в пътническите превози и товарите, както и бяха изплатени 11% от дълговете на кредиторите. Изведнъж обявява, че се налага оптимизация“, коментира пред Investor.bg председателят на синдикатите на железниците към КНСБ Петър Бунев.

По повод идеята за оптимизацията Бунев допълни, че от БДЖ трябва да уточнят за съкращения в коя администрация става въпрос.

Синдикалистите са категорични, че не е нормално близо месец след подписването на колективните трудови договори да се предприемат действия за съкращаване на 700 служители от системата на БДЖ. Според тях това води до разрушаване на доверието и до ескалация на социалното напрежение сред многохилядния колектив, което пречи на нормалното функциониране на системата.

В декларацията профсъюзите изразяват безпокойството си от факта, че като социални партньори за пореден път научават информация за намеренията за драстични промени в структурата на българската железница единствено чрез медиите. „Това е недопустимо и не може медиите да са нашият единствен информатор“, заяви още Бунев.

Припомняме, че преди дни транспортният министър Данаил Папазов каза, че предстои оптимизация на администрацията на Българските държавни железници. Като мотив той изтъкна, че сега в държавната железница има длъжности, за които хората са недостатъчно или в повече. Той посочи, че административни служители, вероятно ще бъдат пренасочени към други дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още