IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и Реформаторският блок призовават за незабавна оставка на правителството*

Тогава, когато се ядат партии от левицата, това политическо пространство не печели, коментира Ивайло Калфин

21:21 | 25.05.14 г.
ГЕРБ и Реформаторският блок призовават за незабавна оставка на правителството*

Лидерът на ДПС Лютви Местан благдари на избирателите на ДПС и допълни, че партията се утвърждава като трета политическа сила. “ДПС е коректен коалиционен партньор и заяви, че ще уважи вота на българските граждани. Потвърждавам тази своя политическа дума. Признаваме изборния резултат, а след като видим окончателните данни, ще направя оценка за резултата на победителя. Тази оценка ще бъде достатъчно коректна”, допълни той.

“Постигнахме забележителни резултати”, коментира пред БНТ Николай Бареков от “България без цензура”. “Съжалявам, че по време на кампанията моят образ излезе на преден план, нямахме време да налагаме всички имена на нашата коалиция”, коментира той, като благодари на избирателите си, както и на избирателите, които са подкрепили ВМРО - член на коалицията “България без цензура”. По думите на Бареков благодарение на тези гласоподаватели избирателната активност е нараснала с “няколко хиляди гласа”.

Бареков отрече, че партията е купувала гласове и коментира, че “това е лошо управлявана държава, затова съм в политиката, затова съм в статуквото, защото го разбих”.

Бареков коментира пред TV7, че през октомври трябва да има предсрочни избори. „Това е разумен срок, за да може следващото правителството да подготви бюджета, защото предстоящата зима се очертава много тежка“, посочи той, цитиран от Dnes.bg.
Той се зарече „България без цензура“ да не влиза в задкулисни договорки с която и да е партия и че ще работи за “национален консенсус”.

Красимир Каракачанов от ВМРО – член на коалицията “България без цензура”, коментира, че не знае “на какво се радва г-н Борисов при 30% избирателна активност”. По думите му българинът гласува против сегашната политическа класа, тъй като “политиците са занимават със собственото си его”. Според Каракачанов коалицията, в която участва, “търси консенсус, провежда центристка и патриотична политика. Ако това не го разберат останалите полит партии, ще продължим да се въртим в омагьосан кръг”.

Антиевропейските сили претърпяха съкрушително поражение, за българското правителство от днес нататък мисля да говорим в минало време. Това заяви Радан Кънев от Реформаторския блок в коментар на първите резултати от екзит пол пред bTV.Пред БНТ той призова и за предсрочни избори. "За нас този резултат не е задоволителен в две посоки – ниската активност и нашият собствен резултат, макар и повече от това, което ни даваха, не е това, което имахме като политическа цел", коментира той.

Меглена Кунева от Реформаторският блок коментира, че е важно единството на партията. "Откакто Реформаторският блок съществува, аз работя това – единство. Били сме различни, имали сме нелеки отношения, но това, което ни събира, е много повече. Беше много поучително и хубаво да видим как хората се събират и казват: Крайно време беше!”. Резултатът на Реформаторския блок е само началото, тепърва ще вложим още амбиция и ще имаме успех. Хората казват: “Дръжте се заедно. Нека никой не се страхува от преференциите”, коментира Кунева пред БНТ.

Ивайло Калфин от АБВ посочи, че резултатите от вота не ги удовлетворяват, но подчерта, че избирателната активност е била рекордно слаба и изрази убеденост, че “политиката в България ще влезе в по-нормални граници”. “Хората не одобряват това, което се случва в левицата”, посочи Калфин. “Тогава, когато се ядат партии от левицата, това политическо пространство не печели”, заключи той.

* Актуализирано!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още