IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евакуираха туристи от курорта "Албена"

Няма отказани резервации на туристи за Черноморието и полетите се осъществяват по график, каза зам.-министър Бранимир Ботев

18:29 | 20.06.14 г.
<p>
	След снощния порой водата е опустошила Офицерския плаж във Варна. <em>Снимка: БТА</em></p>

След снощния порой водата е опустошила Офицерския плаж във Варна. Снимка: БТА

Продължава борбата с последиците от пороите в Североизточна България, които взеха жертви във Варна и Добрич.

Два хеликоптера "Кугър" на Военновъздушните сили се включиха в спасителните акции. Те бяха изпратени по-специално в Добрич и в курортен комплекс „Албена“, където поради преливане на река Батовска се наложи да бъдат евакуирани туристите от шест хотела, съобщи Dnes.bg.

В "Албена" с хеликоптер е спасен човек, който се е намирал върху фургон сред придошлата вода. Бедстващите туристи са били извозени на безопасно място с военни камиони. Армията продължава да оказват помощ на пострадалите в района.

С техника на Военноморските сили са извадени от водата четири автобуса с туристи, които успешно са продължили пътя си, съобщи вицеадмирал Румен Николов, командир на ВМС на Българската армия, пред „Фокус“. Той допълни, че  във Варна обстановката постепенно се нормализира.

Към Министерството на икономиката и енергетика (МИЕ) е създадена група за незабавна реакция в курортите, съобщават от министерството. На първо място е обърнато внимание на туристическите бази и места за почивка на деца и младежи. Групата се ръководи от ресорния зам.-министър Бранимир Ботев.

Поддържа се връзка с туристическите оператори, които работят с младежки и детски групи. Според министерството почивката на българските и чуждестранните туристи в  детските лагери протича нормално.

Деца и младежи, почиващи у нас, има най-вече от Русия, Беларус, Румъния, Украйна, Молдова, Германия и други страни. Най-много руски деца почиват в оздравителен комплекс „Камчия“. В момента там има над 1400 деца.

Няма отказани резервации на туристи за Българското Черноморие и полетите до него се осъществяват по график, въпреки влошените метеорологични условия през последните дни, е заявил Бранимир Ботев.

По-рано днес министърът на отбраната Ангел Найденов съобщи, че военна техника пътува към различни точки в страната, където има нужда от помощ след тежките наводнения.

В района на село Прилеп, област Добрич, също са евакуирани 20 души, съобщиха от Министерството на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още