IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балотаж между Стойнев и Миков определя кой ще оглави БСП

В своята реч след 13 години начело на БСП Сергей Станишев поиска прошка от делегатите в НДК

19:31 | 27.07.14 г. 2
<p>
	Сергей Станишев в последната си реч като лидер на БСП. Снимка: <em>БСП</em></p>

Сергей Станишев в последната си реч като лидер на БСП. Снимка: БСП

„Оттук нататък ще управляваме с други партии само и единствено ако това е необходимо в името на националните интереси, след широко допитване в партията, при ясни споразумения пред обществото. Затова днес БСП отказва да е партията, която е длъжна и нещо трябва да се оправдава. Приехме компромиса на коалиционното управление в името на държавността, защитата на свободата и демокрацията. Не може само и единствено БСП да плаща цената на политическото съгласие в името на националните приоритети и каузи, не и цената на съдбата на партията”, заяви той.

„Точно тази година на управление с мандата на БСП доведе до прекрачване на границите на търпението, толерантността и разбирането за компромис в политиката. Отказваме и няма да правим повече компромиси в управлението, които са безпринципни. Недопустимо е да губим хора, да отстъпваме от левите си ценности. Няма как БСП, партията мандатоносител, да приеме ултиматуми за излъченото от нея правителство”, посочи Станишев.
По думите му БСП е доказала, че е коректен партньор в управлението.

„Видяхме, че ДПС са силни партньори в политическите битки, които водихме съвместно, но уважението към вижданията и интереса на другия трябва да е взаимно. Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт”, подчерта Сергей Станишев.

В същото време, въпреки слабите резултатите на последния вот, според него БСП не влиза в следващите избори като победена партия.

„Нямаме управленски провал, нито по време на Тройната коалиция, нито през последната година”, смята той.

Според него още преди хората да са се произнесли на изборите, ГЕРБ вече заявиха, че ще се върнат на власт и ще управляват чрез реваншизъм.

Той очерта песимистично близкото бъдеще на страната, ако ГЕРБ спечели изборите през есента - възраждане на полицейщината, замразяване на доходите, пенсионерите без коледни добавки, увеличение цената на тока, замразяване на енергийните проекти.

Ако ГЕРБ победят , "камък върху камък няма да остане от направеното в управлението ни от последната година", обобщи Станишев. Въпреки всички трудности именно БСП е партията, която, по думите му, "случва нещата и това е голямата разлика с ГЕРБ".

Те управляват с оставеното от нас и консумират властта, мотивира се той.

„Искаме ли кошмарът ГЕРБ да се повтори отново? Как се случи така, че една партия, спечелила по-малко от 40% от гласувалите през 2009 г., заграби цялата власт в страната за по-малко от 4 години и защо стана възможно да злоупотребява с нея”, попита Станишев.

„През май 2013 година БСП беше права в търсенето на път отвъд ГЕРБ и техния политически кошмар”, заяви той и похвали успехите на БСП за последната година.

В речта си след 13 години начело на БСП Сергей Станишев цитира консерватора Маргарет Тачър и думите й: „В политиката съм заради конфликта между доброто и злото, но вярвам, че ще възтържествува”, като изтъкна, че вярва, че доброто ще възтържествува.

„Имам една мечта, която не успях да постигна, и това е да видя самостоятелно управление на БСП. Да видя България променена и обновена след поне два мандата – истинско ляво управление. Аз знам колко непостижимо е това, но е единствено верният път”, каза още Сергей Станишев.

Той съобщи пред делегатите, че има намерението да се кандидатира за лидер на европейските социалисти и се надява, че БСП ще е първата, която ще излъчи и подкрепи неговата кандидатура.

Относно бъдещето на формата "Коалиция за България" Станишев смята, че той се нуждае от преосмисляне и отваряне към гражданското общество.

Ако получа мандат от вас и от Националния съвет, съм готов да вложа много повече от моя опит и знания за работата във и с коалицията за засилване на нейния обществен, експертен, управленски потенциал и за постигането на максимален резултат на изборите, заяви той, който е председател на Политическия съвет на Коалиция за България.

По думите му някои ще кажат, че Станишев иска да бъде началник на новия председател на БСП, да му е чадър, да го командва, но дълбокото му разбиране е, че никой не бива и не може да бъде настойник на лидера на БСП. Партията не е резервоар на гласове за политически амбиции на когото и да било, отбеляза Станишев.

Той поиска от новия председател да дава шанс, перспектива на кадрите в партията, но също и да търси отговорност. По думите му промяна в БСП ще има, когато се върне силата на политическия дебат и аргументи.

Станишев сподели пред делегатите, че преди години от избирател е получил красив джобен часовник със заръка да помни завета на Левски - "Времето е в нас и ние сме във времето". Днес ще го предам на новия лидер на БСП със същото послание, добави той.

Тръгвам си от лидерството на БСП много богат с доверието и обичта на огромен брой хора, разчувства се накрая Станишев и благодари на хората, с които е работил. Той отправи специална благодарност към Стефан Данаилов, когото нарече свой учител.

Станишев завърши речта си с "Да живее България" и ръка на сърцето. Залата го изпрати с ръкопляскания и ставане на крака.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Наздраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
SS-23
преди 9 години
Балотаж между Стойнев и Миков определя кой ще оглави БСП------БСП беше до тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още