IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бездънната каца Здравна каса

Заедно с актуализацията на бюджета на НЗОК е крайно време да се стигне до твърд ангажимент за промени с ясни и конкретни срокове

08:30 | 04.08.14 г. 14
Бездънната каца Здравна каса

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за пореден път повдигна дискусията за неосъществената здравна реформа. Какъвто и бюджет да се заложи в системата, дефицитът всяка година е изначално заложен и все повече се разширява. Здравеопазването се превърна в бездънна каца, в която колкото повече се налива, толкова повече резултатите се влошават.

Същевременно колкото повече политиците и съсловието говорят за здравната реформа, толкова повече системата затъва в хаос. Защото реформата върви ръка за ръка с тежка отговорност и никой няма желанието да я понесе.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса е необходима, за да не се стигне до пълен блокаж на системата. Заедно с нея обаче е крайно време да се стигне и до твърд ангажимент за промени с ясни и конкретни срокове, защото въпреки тази (животоспасяваща) актуализация, Касата ще влезе в следващата година с още по-голям дефицит, който няма изгледи да спре да се разширява.

Без реформи по същото време на следващите години дупката в бюджета на институцията ще бъде с още по-катастрофални размери, защото кацата без дъно ще става все по-широка и по-гладна. И няма никакво значение, че бюджетът за здраве в страната е най-ниският в Европейския съюз (ЕС).

Може и парите да са малко, но за сметка на това се изразходват все по-неефективно и без никакъв мониторинг за качество и резултати. Държавата пък успя да избяга от своя законоустановен финансов ангажимент – да финансира интензивното лечение, неотложната помощ, лечението на редките болести, ваксините и т. н.

Но дали проблемът е само в парите? Средствата са част от липсващите парчета от пъзела и качеството и достъпа до здравеопазване не се влошават само заради неговото недофинансиране, а и заради изтласкването встрани на извънболничната помощ, грешния модел на финансиране, корупцията, лошите условия на труд на лекарите и т. н.

Солидарен модел = системно недофинансиране

България е сред държавите с най-бързо застаряващо население в света заради изключително ниската раждаемост и нарастващата емиграция. И в момента данните на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат, че един работещ издържа повече от един пенсионер. Към 2050 г. съотношението ще е около 1:2 в полза на пенсионерите. Т. е. държавата ще трябва да плаща за здравето на все по-голяма група от хора – защото именно тя покрива разходите за здраве за пенсионерите.

Покрива, но не съвсем. В момента държавата плаща здравните вноски на над 4,5 млн- души – освен пенсионери, деца, студенти, чиновници, бременни, безработни, регистрирани в бюрата по труда и т. н. За повечето категории лица, на които здравните вноски се покриват с пари от бюджета, всъщност държавата плаща недостатъчно.

Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
Боко Тиквата открадна 1.3 млрд лева от резерва на Здравната каса, сега се прави на светец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Internet
преди 9 години
Боко Тиквата открадна 1.3 млрд лева от резерва на Здравната каса, сега се прави на светец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 1
vallman
преди 9 години
Навремето имах един шеф, които създаваше хаос в собствената си фирма за да може да краде от себе си без жена му, която беше финансов директор на фирмата, да разбере. Крадеше от себе си за да плаща сметки, които жена му не би одобрила. Когато има хаос и безпорядък се КРАДЕ най-лесно. Хаосът в здравната каса е целенасочен. Това е още една "здравна пътека" по която се стрижат овцете. Та така....за здравната каса.... Бъдете живи и зрдави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
rtf
преди 9 години
Парите не са толкова малко, но се харчат неразумно. Защото дъжавата е няма никъде в схемата.Това което липса напълно при нас е ПРОФИЛАКТИКАТА. Няма никаква национална програма за здравеопазване и се лекуват само хората като преритат, а това е СКЪПО. У нас минават епидемия след епидемия, ту грип, ту дезинтерия, но на никой не му дреме. По ТВ-тата ни рекламират като ходим на море в куфара да слагаме и лекарства като Стоперан например, всички си знаем защо. И това е НОРМАЛНО, при нас де.Е не става само с болници, трябва и профилактика, както беше при комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още